Módosítás az egy százalékok ügyében

Alapjaiban kell átgondolni az egyszázalékos felajánlási rendszert, mert a jelenlegi mechanizmus nehézkes – jelentette ki sajtótájékoztatóján Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Tarics Péter
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A református egyház szerint a felajánlási rendszer jelentőségét és lebonyolítását a parlamenti választás elvéhez lehetne kötni. Itt persze nem politikai pártokra, hanem civil és egyházi szervezetekre, alulról jövő kezdeményezésekre „szavaznánk” a személyi jövedelemadó egy százalékával. – A református egyház az egyszeri felajánlás elvét tartja a legelőnyösebb megoldásnak – mondta Bölcskei Gusztáv református püspök, hozzátéve: ez a rendszer egy már meglévő európai modell átvétele volna. A református egyház konkrét javaslatokat tett ez ügyben. A püspök szerint előnyös lenne, ha az adózók közvetlen, egyszázalékos kapun keresztül rendelkezhetnének az erre jogosult szervezetek javára, amiről azonnali visszaigazolást kapnának. A javaslat szerint a rendelkező felajánlás visszavonásáig vagy annak módosításáig maradhatna érvényben. Hozzátette: a rendelkező évente jelentést küldhetne az adózónak arról, hogy a rendelkezés révén mekkora támogatáshoz jutottak az általa kedvezményezett szervezetek. Az adózók külön rendelkezése esetén a szervezetek megkereshetnék az őket támogatókat. Az adatvédelmi törvény betartásával pedig a szervezetek településszintű „támogatótérképet” kaphatnának.
A református egyház egyszázalékos kommunikációjának alapüzenete éve óta az, hogy az egyház nem csak templomot jelent, nem csak hitételről szól, hiszen ezeknek az értékeknek fontos társadalmi szerepük van: szolgálatra indítanak, amit az egyház a világban végez. – A református egyház fenntartásában gyermekkórház működik 122 ezer járó beteggel – hozta fel példaként. A református missziók ráadásul olyan területekre is eljutnak, amelyeket a társadalom elzártan kezel. Évente több tízezer emberen segítenek börtönökben, a fogyatékosok és a szenvedélybetegek ellátása terén, illetve idősotthonokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.