Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljazeera.com
Az arab hírtelevízió is beszámolt a március 10-i gyöngyöspatai Jobbik-felvonulásról; riportjuk szerint a magyar szélsőjobb megfélemlítési kampányba kezdett a hónap elején, amikor őrjáratokat szervezett a településen. A hírportál szerint „komolyabb bűnökre” nincs bizonyíték és a gyöngyöspatai bűnözés növekedésére sem. A gazdasági válság azonban felemelte a mindennapi szükségleti cikkek értékét, a szélsőjobb pedig boldogan él a felfokozott érzékenység adta lehetőséggel.


Foreign Policy
A külpolitikai magazin elemzése szerint Izraelnek támogatnia kellene Palesztina nemzetközi elismerésének folyamatát. A cikk szerint Jugoszlávia felbomlása óta a nemzetközi közösség a függetlenedő országokat támogatja, legyen szó akár Koszovóról, akár Kelet-Timorról, de évtizedek óta az is közismert, hogy „a világ” Palesztina 1967-es határainak helyreállítását is jogos követelésnek tarja. A jelenlegi politikai hangulatot tekintve pedig kivételezés lenne, ha Izraelt nem hódoltatnák be a nemzetközi jog és az emberi jogok tiszteletben tartásának. Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezésével javíthatná országának nemzetközi megítélését is, az európai közvélemény ugyanis egyre negatívabban fordul a zsidó állam felé, és ez a tendencia tapasztalható a fiatal amerikaiak soraiban is. A zsidó állam fennállása óta most először rendelkezhetne nemzetközileg elismert határokkal, és a palesztin követeléseknek is vége szakadna – írja a lap. Az izraeli kormányfő azonban nem tűnik békülékenynek; az utób-bi hetekben több alkalommal is rendeztek izraeli–orosz találkozókat, amelyek során Netanjahu Putyinék támogatását kérte az ENSZ terveivel szemben.


Todays Zaman
Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint az arab vezetőknek igazodniuk kell a modern időkhöz, ha nem akarják, hogy uralmukat elsöpörje a forradalmi hullám. Nem igaz, hogy az észak-afrikai felkeléseket „idegen elemek” szították – idézi Davutoglut az angol nyelvű török napilap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.