Napi sajtószemle

MN
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel közszolgálati rádió
Mintegy félmillió lengyel települhet át Németországba, miután május elsején megszűnik a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó tagállamokkal szembeni munkaerő-piaci korlátozás – idézi a közös lengyel–német kereskedelmi kamara véleményét a lengyel közszolgálati rádió. Az elvándorlás főleg a mérnökök körében lehet drasztikus, de sok szobafestő-mázoló, hegesztő, műszerész és építész is távozhat, hiszen ezekből a szakmákból is hiány van Németországban, ahol lényegesen magasabb fizetést ajánlanak munkájukért. A tudósítás szerint a lengyel vállalatok rettegnek a tömeges elvándorlás miatt.


The Jerusalem Post
Csak a válaszadó izraeli fiatalok 14,3 százaléka vélte úgy, hogy a demokrácia lényeges az ország szempontjából, viszont a zsidó válaszadók 26 százaléka szerint a zsidó származás elengedhetetlen – írta egy felmérés eredményeit kommentálva a jeruzsálemi jobboldali lap. A kutatás 800 fiatalt – zsidót és arabot – kérdezett meg. A zsidó fiatalok fele támogatta, hogy az araboktól vonják meg az alapvető politikai jogokat, míg ennek a csoportnak mindössze 18 százaléka állította, hogy az izraeli társadalom részének érzi magát. Egyik csoport sem akart a másikkal közös lakónegyedben élni, s mindkettő támogatta a béketárgyalásokat, ám semmiféle kompromisszumot nem hajlandó kötni.


Új Szó
Visszakerülhet a Léva főterén álló felszabadulási emlékműre az ötágú csillag, a sarló és a kalapács – írta a szlovákiai magyar napilap. Az újság szerint a Hősök terén álló emlékmű eredeti állapota visszaállításának ötletét egy városatya vetette fel a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. Az emlékművet a Csehszlovákia felszabadításáért harcoló hősök emlékére 1945 októberében állították.


Perss Tv
A (Perzsa) Öböl-menti Együttműködési Tanács külügyminiszterei Rijádban találkoztak, miközben egyre növekszik a feszültség Irán és az arab országok között, mivel Teherán nem hajlandó támogatni a nyugati támogatású elnyomó rezsimeket, amelyek a békés tüntetőkre támadnak – írja szokatlanul éles hangú tudósításában az iráni hírtelevízió honlapja. Irán visszautasította Kuvait vádjait, miszerint egy iráni kémszervezetet leplezett le a fővárosban, egyúttal azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy be akarja kebelezni Kuvaitot.


The Irish Times
A politikai élet minden szereplője felháborodott a frissen végzett katolikus rendőr meggyilkolásán Omaghban, ahogy a brit és az ír kormány egyaránt elítélte a támadást – jelentette a dublini napilap. Ronan Kerrt autója alá rejtett pokolgéppel ölték meg, az elkövetők kiléte ismeretlen. Utoljára két évvel ezelőtt öltek meg egy rendőrt Észak-Írországban, az áldozat szintén katolikus volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.