Napi sajtószemle

MN
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
A parlamenti elfogadás előtt álló új magyar alkotmányról kérdezte a konzervatív német napilap Sólyom László volt államfőt. „Magyarország az új alkotmány elfogadásával is európai demokrácia marad”, az alapvető jogokkal foglalkozó fejezet pedig „semmiképp nincs az európai átlag alatt” – mondta Sólyom. A volt államfő szerint különösen az alkotmánybíróság jogait korlátozó bekezdések érdemelnek kritikát. A kétharmados törvények megszaporításával szerinte a Fidesz saját maga alatt vágja a fát, ugyanis nem valószínű, hogy újra ilyen több séget szerezne.

Handelsblatt
Magyarország gazdasági és politikai érdeke, hogy minél hamarabb belépjen az euróövezetbe – mondta a német üzleti napilapnak adott nyilatkozatában Martonyi János külügyminiszter. A külügyi tárca vezetője szerint azonban még mindig nem lehet megállapítani az euró magyarországi bevezetésének konkrét időpontját. Martonyi úgy vélte, hogy az euró megmentését célzó csomag nem korlátozza a nemzeti parlamentek jogát a költségvetés megalkotására, ám kijelentette, hogy ennek a jövőben is így kell maradnia.

The Daily Telegraph
David Cameron brit kormányfő bevándorlásellenes kijelentései fölött csapnak össze a politikusok. A nagy port kavart csütörtöki beszéd – melyben a miniszterelnök a Munkáspárt és a liberális demokraták engedékenységét bírálta – komoly veszélyt jelenthet az ingatag koalícióra. A kormányfőt gyakran támadó Vince Cable liberális gazdasági miniszter szerint Cameron a szélsőséges, gyűlölködő hangulatot tüzeli, kijelentéseit pedig butának titulálta – ezt követően több tory képviselő a miniszter menesztését követelte. A konzervatív brit napilap azt is megjegyzi, az Egyesült Királyságban élők 11,4 százaléka külföldi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.