Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neue Zürchen Zeitung
A nacionalizmus és az iszlám erősödése alapvetően rányomja a bélyegét az arab világ jövőjének alakulására – veti fel a mértékadó svájci konzervatív lap, megjegyezve, hogy a Nyugat ideológiát és kommunikációs technológiát is adott e forradalmakhoz, ám aligha lesz képes kontrollálni a változásokat. A lap úgy véli, Obama alkalmasnak látta a pillanatot, hogy megállítsa Amerika befolyásának visszaszorulását a Közel- és Közép-Keleten, s szakítva kényelmetlen szövetségeseivel, a demokrácia terjesztésének térségbeli élharcosává vált. Az elképzelés bejött Tuniszban és Kairóban, ám ahogy a lázadások elérték Bahreint és Líbiát, bonyolultabbá vált a helyzet. Ben Ali és Mubarak elárulása kiváltotta Szaúd-Arábia haragját, amelynek bahreini beavatkozása az arab ellenforradalom nyitányát jelenti. Jemen és Szíria következhet, s az Egyesült Államoknak ismét választania kell érdekek és eszmék között.

Tagesspiegel
Teljes tanácstalansággal vádolta a NATO-t a balliberális német napilap, megjegyezve, hogy a német kormány tartózkodó magatartására nincs ugyan magyarázat, a teljes mértékben átgondolatlan katonai beavatkozás azonban végső soron ezt igazolhatja. A lap szerint a katonai akció jövőjét illetően egyre több a nézeteltérés a NATO-tagállamok között.

Haaretz
Az utóbbi hónapok Irán elleni fenyegetéseinek alapját vonják kétségbe az izraeli napilap birtokába került titkos dokumentumok. A WikiLeaks által kiszivárogtatott, 2005-ös diplomáciai jelentések szerint a tel-avivi vezetés többsége egyetértett a katonai megoldás haszontalanságában. – Irán tanult az 1981-es iraki atomerőmű elleni támadásból, ezért nukleáris programjának tartozékait szétszórva telepítette országában – jelentette az izraeli Atomenergia-ügyi Bizottság akkori elnöke, Ariel Levite.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.