Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Financial Times
Vegyes érzésekkel fogadja a Nyugat az arab tavaszt, állapítja meg a globális brit lapban Gideon Rachman. A dolog pozitív oldala – mutat rá a szerző –, hogy ez az arab világ 1989-e, míg a negatív, hogy ebben most mi játsszuk a Szovjetunió szerepét. Az elemző elismeri, hogy a hasonlat túlzó, ám a párhuzam elég hihető ahhoz, hogy megértsük, az Egyesült Államok és az Európai Unió miért figyeli oly óvatosan ezt az egyébként a nyugati értékek érvényesülését segítő forradalmat.

BE92
A férjem (Ratko Mladics) 2001-ben, Szlobodan Milosevics letartóztatását követően hagyta el lakásunkat, ám előtte háromszor is szélütést kapott – idézte a szerb hírtelevízió a háborús bűnökkel vádolt és mind a mai napig nemzetközi körözés alatt álló egykori boszniai szerb hadseregparancsnok feleségét tegnapi bírósági meghallgatásán. Az illegális fegyvertartás miatt beidézett asszony szerint a férje már halott, mert ha élne, talált volna módot arra, hogy jelentkezzen. Bosziljka Mladicsnál három éve tartottak házkutatást a rendőrök, amikor három pisztolyt, egy automata fegyvert, egy vadászfegyvert, illetve hatvan golyót és 26 sörétet találtak. Az asszony szerint a fegyverek férje birtokában voltak, aki megparancsolta neki és gyerekeinek, hogy ne nyúljanak hozzá.

Foreign Policy
Amerika háborúfüggő? címmel Stephen M. Walt öt okra vezeti vissza azt, hogy az Egyesült Államoknak miért kell folyamatosan értelmetlen háborúkat vívnia, illetve mindezt hogyan képes kivitelezni. A tekintélyes amerikai külpolitikai folyóiratban megjelent hosszú elemzés szerint Washington az ilyen akciókkal bizonyítja, hogy minden körülmények között jelentős katonai hatalom; megelőzi a komoly ellenpólusok kialakulását. A szerző szerint az iraki vagy afganisztáni miszsziók működőképessége többek között annak köszönhető, hogy az amerikai hadseregbe – a sorkötelezettség híján, illetve ennek ellenére – nagyszámú önkéntes jelentkezik, amellyel megoldható az utánpótlás kérdése. Walt szerint az amerikai cselekvőkészséget a külügyi apparátus, szakértők, háttérintézmények is gerjesztik.

PnaHoboctn
A Presznya kerületi bíróság, helyt adva az állampolgárok egy csoportja által a gyerekek védelmében benyújtott keresetnek, megtiltotta a Dom-2 nevű valóságshow sugárzását hajnali 4 és 23 óra között. A TNT csatornán 2004 óta futó, erotikus jelenetekkel bőven megtűzdelt műsor nappali sugárzását tavaly augusztusban egyszer már helyben- hagyták, akkor azonban a legfelsőbb bíróság új eljárást rendelt el. Most a moszkvai úgy látta, a műsor sérti a közmorált, és nappali sugárzása törvényellenes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.