Nem kell aggódni a nyitva tartásért

Nem lenne drasztikus hatása, ha vasárnap zárva tartanának az üzletek – állítja Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, aki nem tud arról, hogy feloldhatatlan ellentét lenne a kormánypárti frakciók között e kérdésben. Végleges döntésre csak az április végéig elkészülő hatástanulmányok értékelése után lehet számítani, de január előtt biztosan nem változnak a szabályok.

Hajdú Péter
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatástanulmányok eddig ismert adatai nem igazolják a kereskedőknek a vasárnapi nyitva tartás korlátozásával kapcsolatos félelmeit – jelentette ki lapunknak Szatmáry Kristóf. (Ismeretes, a kereskedők képviselői azzal utasítják el a kereszténydemokraták javaslatát, hogy bevezetése esetén nemcsak forgalmuk csökkenne számottevően, de mintegy 250 milliárdos adóbevételtől esne el a költségvetés, és akár 20-25 ezer munkahely is megszűnhetne.) A nemzetgazdasági tárca államtitkára cáfolta a Magyar Hírlap értesülését, amely szerint ellentét lenne a kormánypárti frakciók között e kérdésben. Megerősítette, április végéig várhatóan elkészülnek a háttértanulmányok, s akkor születik döntés az ügyben. Felhívta a figyelmet, egyelőre még az sem dőlt el, hogy az egyéni képviselői indítványhoz nyújtanak majd be módosító javaslatokat, vagy kormány-előterjesztésként kerül a tisztelt ház elé az elképzelés. Az azonban biztosnak tűnik, hogy legkorábban 2012 januárjától léphet életbe az új szabályozás.
A Fidesz-frakció sajtóosztálya szintén tévesnek nevezte a frakciók közötti vitáról szóló hírt, a nagyobbik kormánypárt ugyanis még nem tárgyalta az indítványt, álláspontját csak az elemzések megismerését követően alakítja ki.
– Nincs ellentét a két frakció között a vasárnapi nyitva tartás ügyében. Bár néhány fideszes képviselőnél érzékelhető némi habozás a bevezetés idejét illetően, de az elvekben egyetértünk, s úgy látom, a bizonytalankodók kisebbségben vannak a képviselőcsoportban – fejtette ki a KDNP-frakció véleményét Pálffy István képviselő. Egyébként sem politikai kérdésről van szó, éppen ezért várjuk minden országgyűlési képviselő támogató szavazatát frakciótól függetlenül, de nem keressük őket ebben az ügyben.
– Hivatalos megkeresés nem érkezett a kereszténydemokrata frakciótól, de nem is a nyitva tartás a legfontosabb kérdés, hanem a munkavállalói jogok érvényesülése, például hogy megkapják-e a pihenőidejüket és a hét végi pótlékot a dolgozók. Egyébként az LMP is fontosnak tartja a multiláncok korlátozását, s a helyi piacok támogatását, ezért érthetetlen, miért szavazták le a kereszténydemokraták a plázastop-javaslatunkat – fejtette ki Vágó Gábor szóvivő. A Jobbik-frakció titkárságán sem tudnak arról, hogy megkeresés érkezett volna ez ügyben a képviselőcsoporthoz, de álláspontjuk közel van a kereszténydemokrata elképzeléshez, legalábbis erre utal tavaly a témában benyújtott törvényjavaslatuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.