Nincs tovább gázártámogatás

Tegnap óta nem jutnak már gázártámogatáshoz a háztartások, a juttatás ugyanis április 1-jén megszűnt. A kormány elképzelései szerint a következő fűtési szezon előtt kialakítják az új rendszert, amely a jelenlegi lakásfenntartási támogatást egészítené ki. A májusban kézbesített gázszámlákban csaknem egymillió fogyasztó szembesül a támogatás megszűnésével, az ár számukra emiatt változik.

Dékány Lóránt
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április elsején, vagyis tegnap megszűnt a szociális gáz- és távhő-ártámogatás. Nem emelkedett viszont a fűtőanyag végfelhasználói ára az egyetemes szolgáltatás keretein belül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint. Ez a leírtak alapján „megfelel a kormány szociális biztonságot erősítő céljainak és összhangban áll a Széll Kálmán-tervben megfogalmazottakkal”. A változatlan gázár a lakossági és kisfogyasztókra, a társasházakra és a távhőtermelőkre vonatkozik, hiszen ezek a csoportok jogosultak az egyetemes ellátásra. A mostanáig gázártámogatásra jogosult mintegy 930 ezer polgár a májusban érkező számlában azonban a rendszer megszűnése miatt némi drágulásra számíthat.
A juttatást eddig azok vehették igénybe, akiknél havonta az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, ami 57 ezer forintot jelentett. Ebben a kategóriában köbméterenként 26,2 forint támogatást kaptak az érintettek a gáz után és megajoule-onként 1,7 forintot a távhőfogyasztás esetében. Állami segítséget kaphattak még a havi 57 ezer forint és 71 250 forint közötti – egy főre jutó – jövedelemmel rendelkező háztartások. Nekik a gáznál köbméterenként 9,5 forint járt, míg a távhőnél megajoule-onként 0,7 forintot kaptak – erről kell tehát lemondaniuk. A kormány a támogatásra idén 26,5 milliárd forintot különített el a gáz- és távhőfogyasztók megsegítése érdekében.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ugyanakkor dolgozik az új szociális támogatási rendszer kialakításán. Az eddigi elképzelések szerint a jelenlegi lakásfenntartási hozzájárulási szisztémát módosítanák úgy, hogy azt kiszélesítenék, és gyakorlatilag a gázártámogatás helyébe lépne a következő fűtési idény elején. Az új rendszer részletei azonban egyelőre nem ismertek.
A kevés fűtőanyagot fogyasztó háztartásokat azonban az átmeneti időszakban is támogatja a tavaly kialakított gázárképzés, hiszen 1200 köbméteres éves fogyasztásig jelenleg ugyanannyit kell fizetni, mint tavaly áprilisban. Eszerint a lakossági gázfogyasztók több mint felénél egy éve nem emelkedett a tarifa. A nagycsaládosok további kedvezményt kapnak: számukra a besorolást úgy határozzák meg, hogy gyermekenként évi 200 köbméter fogyasztást levonnak.

Távozott a helyettes vezető. Távozott pozíciójából a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökhelyettese, Kovács Csaba – közölte a szervezet. A szakember 11 éves munkaviszonya március 31-én szűnt meg. Lemondását követően a nemzeti fejlesztési miniszter ír ki pályázatot a MEH elnökhelyettesi pozíciójának betöltésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.