Nyár jön a tavaszra

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arab tavaszt nemsokára a nyár, az ősz és a tél követi, mielőtt kiderülne, hogy úgy fog-e virágba borulni, mint azt a tunéziai jázminos forradalom résztvevői remélik – írta véleménycikkében az al-Hajat című lap. A liberális értelmiség által készített szaúdi hátterű lapban megjelent írás rámutat, bár jelenleg az arab–izraeli viszony tárgyalása háttérbe szorult, az ügyet újra elő fogják venni, ez pedig problémát fog okozni Barack Obamának az újraválasztási kampánya során.
A cikk szerint az amerikai sajtó Líbiára fog koncentrálni, és igazat ad a felkelőknek abban, hogy a NATO-t hibáztatják egyes kudarcaikért. A szerző úgy látja, az észak-atlanti szövetség ígéretei annyira túlzók voltak, hogy egyenesen félrevezetők lehettek a forradalmárok számára. A NATO-akciók ideiglenes felfüggesztése ráadásul azt eredményezte, hogy Kadhafi seregei előretörtek, ennek pedig a líbiai nép, valamint az ellenzék és a tüntetők látták kárát – állítja a cikk.
A szerző ugyanakkor rámutat, a kapcsolat régi keletű Líbia és Nagy-Britannia között, hiszen London sok mindent megtudott az Ír Köztársasági Hadseregről (IRA) Líbiától, cserébe olyan szerződéseket írtak alá, amelyekkel legitimizálták a rezsimet. „Nem csoda, hogy Kadhafi és az ilyen szerződéseket aláíró más líbiai tisztviselők úgy érzik, még mindig van kiút számukra hasonló szerződések megkötése útján” – áll az írásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.