Olcsóbb gázt adnak

Dékány Lóránt
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszabadítja a stratégiai földgázkészlet egy részét az a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett rendelet, amely a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg. Eszerint a jelenleg 1200 millió köbméteres kapacitás átmenetileg 915 millió köbméterre csökken. Ez azért fontos lépés, mert a föld alatt tárolt gázt még akkor vásárolták, amikor a fűtőanyag ára nagyjából harmadával olcsóbb volt a jelenleginél. Márpedig a kivett gázt nem a mostani piaci tarifa, hanem a betárolási díjak szerint értékesítik.
A fűtőanyag körülbelül negyedét a lakosságot is ellátó egyetemes szolgáltatóknak gázt nyújtó nagykereskedő társaságok kaphatják, míg a maradék háromnegyed rész a háztartások számára távhőt termelő társaságoknak jut. Utóbbiak nem közvetlenül jutnak az olcsóbb gázhoz, hanem a már gázkereskedői engedéllyel is rendelkező állami tulajdonú Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül. (Bár ezt a rendelet nem mondja ki, a megfogalmazásból egyértelműen kiolvasható, hogy az MVM-ről van szó.)
Az intézkedésre azért van szükség, mert a távfűtés hatósági árassá tételének célja a rezsiköltségek befagyasztása, illetve féken tartása. A megoldás átmenetinek tűnik, a rendelet ugyanis rögzíti, hogy az 1200 millió köbméteres csúcskapacitást újra el kell érni a tárolóban 2012. július 1-jéig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.