Orbán történelmi egyezségre készül

Megállapodás aláírására készül Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a cigányság problémáinak megoldására.

Tarics Péter
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő héten a magyar kormány nevében olyan átfogó, történelmi megállapodást írok alá Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével, amely több mint 100 ezer embernek szerez majd közmunkát – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az V. Európai Roma Platform tegnapi nyitóünnepségén. A kétnapos tanácskozáson a társadalmi kirekesztés megelőzéséről, a romák integrációjának lehetőségeiről tanácskoznak Budapesten az Európai Unió, a nemzetközi szervezetek és a roma civil szervezetek, valamint az egyházak képviselői.
A miniszterelnök elmondta: a megállapodás több tízezer roma fiatalnak biztosít majd piacképes szakképzettséget. Hozzátette, szerepel benne a kulturális önkormányzat elismerése és támogatása. Ezt a megállapodást, hangoztatta, az utolsó betűig végre kell hajtani. Orbán Viktor szerint a cigányság problémája nem egyetlen tagállam, hanem egész Európa gondja. A problémának csupán az egyik oldala az etnikai különbözőség, a másik a koncentráltan megjelenő mélyszegénység. Mint mondta, az etnikai és szociális kihívás közös európai szintre emelkedett, és elsődleges feladatunk, hogy ezt mindenkiben tudatosítsuk. – Európa úgy tekintsen a cigányságra, mint lehetőségre, és ne úgy, mint teherre – fogalmazta meg célként Orbán Viktor.
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felzárkóztatásért felelős államtitkára kijelentette: a legutóbbi kisebbségi önkormányzati választásokon 1248 településen több mint 6000 romát választottak meg képviselőnek, működik az 53 tagú országos roma önkormányzat és 20 települési önkormányzat, ők a mindenkori magyar kormány legfontosabb partnerei. Hozzátette, Magyarországon a romák államalkotó tényezők, és ez így lesz az új alaptörvényben is. Közölte: idén szeptemberben indul a felsőoktatási keresztény–roma kollégiumi hálózat, amelynek keretében mintegy száz roma fiatal kezdi majd meg egyetemi tanulmányait. Mint mondta, ez Magyarország igazi arca. – Ezért nemet mondunk a szegénységre, a gyűlöletre, a szegénységből fakadó bűnözésre – jelentette ki. Az államtitkár szerint az európai összetartozás hitelessége azon múlik, hogy sikerül-e javítani a hátrányos helyzetűek, a romák életét.
A roma platform ma folytatódó ötödik találkozója arra is alkalmat ad, hogy ismertessék a közelmúltban elért uniós sikereket: a romák integrációjának uniós stratégiájáról szóló állásfoglalást, amelyet Járóka Lívia fideszes EU-képviselő jóvoltából március 9-én fogadott el az Európai Parlament, valamint a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszeréről szóló koncepciót, amelyet ma ismertettek a találkozón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.