Orvoshalál: egyelőre marad a tb-támogatás

Egyelőre nem függesztik fel a Medico Uno gyógyszergyártó termékeinek tb-támogatását, a cég ugyanis bíróságon támadta meg a szigorú büntetést kilátásba helyező határozatot. Ez a vállalkozás az, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint jogellenes marketingtevékenység révén orvosokat utaztatott Thaiföldre.

2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette a Medico Uno ellen indított közigazgatási eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), így egyelőre nem döntöttek arról, hogy a cég mely termékeinél és mennyi időre függesztik fel a társadalombiztosítási támogatást. Az eljárás felfüggesztésére azért volt szükség, mert a gyógyszergyártó felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a bírósághoz a szigorú büntetésre javaslatot tevő Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) határozatával szemben. A Medico Uno készítményei tehát továbbra is támogatással rendelhetőek. Ennek esetleges felfüggesztéséről a bíróság eljárás jogerős befejezése után dönt az egészségbiztosító.
Ismert: az OGYI azután kezdte vizsgálni a cégcsoport promóciós tevékenységét, hogy az januárban thaiföldi utazásra küldött egy harmincfős orvoscsoportot, amelynek egyik tagja a szállodában meghalt. Az OGYI megállapította: az utazás jogellenes marketingtevékenységnek minősült, amögött ugyanis nem volt valós szakmai rendezvény. Ezért a gyógyszerészeti intézet javaslatot tett a cég gyógyszereinél a tb-támogatás felfüggesztésére, és 52 millió forintos büntetést is kiszabott a vállalatcsoportra. Szepezdi Zsuzsa, az OGYI főigazgatója lapunknak adott interjújában nemrég azt mondta: az ügy miatt indult vizsgálat eredményei alapján hamarosan több javaslatot tesznek az etikátlan gyógyszerpromóció viszszaszorítása érdekében. Kezdeményezik például, hogy előre be kelljen jelenteni, a cégek kiknek a részvételét, utazását támogatják a különféle konferenciákra, szakmai rendezvényekre. Javasolják továbbá azt is, hogy az orvoslátogatók nyilvántartását tegyék nyilvánossá.

Árcsökkentés is lesz. Április elsejétől nemcsak gyógyszerár-emelkedésre, hanem -csökkenésre is számítani lehet. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tegnapi tájékoztatása szerint 600 készítménynek csökken átlagosan 232 forinttal a lakossági térítési díja. Ezek között találhatók különféle kiemelt népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szerek. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, szintén április elsejétől számos medicinának emelkedik a térítési díja – többek között sok úgynevezett kombinációs készítményé, amely egy gyógyszerben kétféle hatóanyagot tartalmaz –, miután a biztosító csökkentette az utánuk járó tb-támogatást. Egyes orvosságokért a jelenleginél akár ezrekkel is többet kell majd fizetniük a betegeknek a patikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.