Partra vetett bálna

Tölgyesi Gábor
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés 2005 decemberében döntött arról, hogy a pesti Duna-parti Közraktárakat a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló, úgynevezett PPP-konstrukcióban kulturális-szórakoztató központként újítja meg. A közbeszerzési eljárást 2007 júniusában a Porto Investment Kft. pályázata nyerte meg a holland sztárépítész, Kas Oosterhuis által vezetett ONL építésziroda tervével, amely Budapest egyik legértékesebb telkén a megmaradt raktárházakba illeszkedő, bálnát formázó, fém-üveg épületével a magyar főváros emblematikus építészeti alkotása lett már az építkezés megkezdése előtt. (E beruházás jelentős része volt annak a pályázatnak, amelyet Budapest az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséért nyújtott be.) Az épületegyüttes nevével is – Central European Time (CET) – nagyratörő ambíciókat fogalmaz meg, egy új közép-európai időszámítás szimbólumaként tüntetve fel magát. A Porto Investment a 27 ezer négyzetméteres komplexum 25 éves üzemeltetési és hasznosítási jogait is megnyerte, a jelenleg 8,5 milliárd forint értékű beruházás az eredeti tervek szerint 2010 augusztusában fejeződött volna be. Ám időközben a beruházó összekülönbözött a tervező ONL irodával, amely kezdetben a kivitelezési munkákban is részt vett: a két fél inkompetenciával vádolta egymást. Bár a beruházás befejezésének csúszása nem ebből fakad, a főváros a késedelmek miatt az idén januárban lehívta a bankgarancia teljes összegét, 3,9 millió eurót a Porto számlájáról. Azóta is áll a bál(na).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.