Pusztító viharok az Egyesült Államokban

Virginiát és Észak-Karolinát is elérte a hét végén az a viharfront, amely múlt csütörtök óta pusztít, és már legalább harminckilenc ember életét követelte az Egyesült Államokban. Egyes déli, illetve délkeleti szövetségi államokban akár hetekig is eltarthat a tornádók utáni kárelhárítás.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén elérte a halálos áldozatok száma a harminckilencet az Egyesült Államokban, miután folytatódtak a déli, illetve délkeleti térségben a múlt csütörtökön elkezdődött szokatlanul erős viharok – jelentette a CNN. Kicsavart fák, leszakadt vezetékek, felborított kocsik és megrongált otthonok jelezték az észak felé mozgó viharfront útját. A nyolc állam közül, amelyeket idáig sújtott a zord tavaszi időjárás, többen rendkívüli állapotot rendeltek el. A hatóságok jelentése alapján a halottakon kívül rengeteg a sérült. Számuk várhatóan tovább emelkedik a napokban, a mentőalakulatok ugyanis egyelőre túlélőket keresnek a viharok által hátrahagyott romok között. Virginia államban szombaton három, míg Észak-Karolinában tíz ember életét követelte a szokatlanul heves időjárás. Ez utóbbi állam teljes területére rendkívüli állapotot hirdettek ki a hét végén a tornádók okozta pusztítás miatt. Korábban Alabamából, Arkansasból, Oklahomából és Mississippiből összesen 17 halottról érkeztek jelentések.
Arkansas államban még csütörtökön haltak meg heten, amikor az erős szél fákat tépett ki a földből és vágott neki otthonoknak és lakókocsiknak. A házukra lecsapó tornádó egy család három felnőtt tagjával végzett az alabamai Boone Chapelben még péntek éjjel.
Történtek azonban csodával határos esetek is. Dél-Karolinában ráomlott egy templom hat emberre, de senki sem sérült meg – jelentette a távirati iroda. A CBS televíziós csatornája szerint április hónap első felében már legalább 160 tornádót regisztráltak a szakemberek az Egyesült Államokban, s ez jóval több, mint a korábbi évek teljes hónapra vonatkozó statisztikái. Az amerikai kormány jelezte, készek minden szükséges segítséget megadni a természeti csapás által sújtott államoknak. Szakemberek szerint egyes területeken akár hetekig is eltarthat a kárelhárítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.