Rejtélyes Moszad-akció az ukrán vonaton

A Moszad munkatársai Ukrajnában vették őrizetbe és szállították titokban az egyik izraeli börtönbe Dirar Abu Sziszi palesztin mérnököt, a Gázai övezet egyetlen villanytelepének műszaki igazgatóját, akit állítólag a terroristákkal való együttműködéssel gyanúsítanak. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat elhatárolja magát a történtektől, a külügyminisztérium pedig a kijevi izraeli nagykövetségtől vár hivatalos tájékoztatást az incidensről.

Székely Gergely
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijevi elemzők szerint az izraeli titkosszolgálat Ukrajnában végrehajtott, már-már szemtelen egyszerűséggel megtervezett emberrablási akciója egy olyan kémtörténetre hasonlít, amelyben az ukrán biztonságiaknak eleve csupán a megszégyenítéssel felérő statisztaszerep jutott. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ugyanis – vallotta be kijevi sajtókonferenciáján Volodimir Rokitszkij, a szolgálat első elnökhelyettese – semmit nem tud a történtekről, mivel sem önállóan, sem pedig valamely más ország titkosszolgálatával együttműködve nem hajtott végre olyan akciót, amely kapcsolatban lett volna Dirar Abu Sziszi személyével, mi több, halvány fogalma nincs arról, hogy a palesztin férfi miképpen is kerülhetett Ukrajnából az izraeli Askelón város börtönébe.
Nem lehet kizárni viszont annak a lehetőségét sem, vélekedik a Levij Bereg című lap cikkírója, hogy az SZBU tudatosan vállalja magára a megszégyenítést, mivel annak a bizonyos mérlegnek a másik serpenyőjében az ukrán–izraeli kapcsolatokat érintő érdekek sokkal súlyosabbak lehetnek a biztonsági szolgálat tisztességén ejtett foltnál. A 42 éves palesztin mérnököt – aki ukrán feleségének családját látogatta meg nejével és legkisebb gyermekével – állítólag február 19-én éjszaka a Harkiv–Kijev gyorsvonaton fogták el a Moszad ügynökei. Hárman léptek be a kupéba, felszólítva a férfit, hogy igazolja magát. Miután azonban ez nem történt meg, a három férfi megkötözte, zsákot húzott a fejére és Poltava közelében leszállították vonatról. Innen gépkocsival folytatták útjukat Kijevbe, és még ugyanazon a napon egy különgépen Izraelbe repültek. Végül Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy Abu Sziszit, aki a Hamász embere, valóban Izraelben tartják fogva.
A férfi ügyvédje viszont tagadja, hogy Abu Sziszinek bármi köze is lenne a Hamászhoz. Az iszlamista szervezet is tagadta a kapcsolatot, és azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy együttműködik Izraellel. A német Der Spiegel online kiadása pedig azt állítja, hogy a palesztin mérnököt, aki Izrael szerint már magas beosztása folytán is nagyon sok mindent tudhat a Hamászról, az SZBU munkatársai vették őrizetbe, és adták át a Moszadnak. Ennek a valószínűségét erősítette meg az 5-ös tévécsatornának adott interjújában Valentin Nalivajcsenko, az SZBU korábbi elnöke is, aki szerint egy ilyen emberrablási akciót végrehajtani úgy, hogy arról a szolgálat ne tudjon, egyszerűen lehetetlen. Az Ukrajinszka Pravda című internetes újság elemzője szerint aligha lehet értelmes magyarázatot adni arra, hogy miért is tekinti Benjamin Netanjahu miniszterelnök Izrael szabad vadászterületének Ukrajnát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.