Rendőrök fésülik át Fukusima környékét

Utórengések nehezítik a helyreállítási munkálatokat a Fukusima–1 atomerőműnél, ahol a technikusoknak már 660 tonna radioaktív vizet sikerült átpumpálniuk speciális tárolókba. Eközben megkezdődtek a kutató-kereső műveletek az erőmű közelében lévő falvakban. A császári pár is ellátogatott a katasztrófa sújtotta térségbe.

MN-összeállítás
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-koreai üzemzavar. Leállították Dél-Koreában az ország legrégibb atomerőművét – közölte az MTI. A Kori atomerőmű egyes reaktora, amelyet 1978-ban helyeztek üzembe, kedd óta áll az elektromos rendszerében felfedezett hiba miatt, amelynek kijavítása ma fejeződhet be. A reaktor nem sérült meg, szivárgást nem észleltek. Az erőmű élettartama már meghaladta a tervezett harminc évet, de egy átfogó felújítással azt 2017-ig meghosszabbították.


Újabb földrengések rázták meg tegnap Japán fő szigetét, Honsút; a legerősebb földmozgás 6,1-es erejű volt – közölte az AP. A hírügynökség beszámolója szerint a földmozgás epicentruma Morioka várostól 190 kilométerre keletre, a Csendes-óceánban, 11,2 kilométeres mélységben volt. Előzőleg 5,7-es és 4,1-es erejű utórengéseket regisztráltak Honsú partvidékénél. Újabb áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés és szökőárriadót sem rendeltek el a hatóságok. Folytatódott a fukusimai atomerőben a radioaktív víz lecsapolása, az üzemeltető Tepco technikusai 660 tonnát pumpáltak át tegnapig speciális tárolókba. Napokig tart majd, amíg az összesen hatvanezer tonnányi radioaktív vizet elvezetik a szakemberek.
A Kjodo hírügynökség arról számolt be, hogy egy 300 rendőrből álló mentőalakulat megkezdte a romos Fukusima–1-től 6 kilométerre lévő Namie falu átkutatását. Az erőmű tíz kilométeres körzetében körülbelül ezer embernek veszett nyoma. A japán média jelentése szerint a császári pár tegnap a katasztrófa sújtotta térségbe látogatott és beszélgetett a kitelepítettekkel, először a tragédia óta. Akihito császár és Micsiko császárné két menedékhelyet keresett fel Aszahi városában.
A Reuters beszámolója szerint öngyilkosságot követett el egy 102 éves japán férfi, mert nem akarta elhagyni otthonát. Az idős ember a Fukusimától 40 kilométerre lévő Iitatében élt, és a hatóságok hétfői döntése értelmében az ő faluja is a kiterjesztett kitelepítési övezetbe került. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 13 349-en haltak meg a természeti katasztrófában, az eltűntek száma pedig 14 867.

Filmesek adománya. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál is szeretné támogatni Japánt, ezért a Haru utazása című film tegnapi vetítése alkalmából – a Japán Alapítvánnyal együttműködve – gyűjtést szervezett a szerencsétlenség áldozatainak megsegítésére – írta az MTI. A film vetítési díjának felét a katasztrófa sújtotta térség lakóinak javára ajánlják fel. A Haru utazása holnap ismét megtekinthető az Urániában.

Utaznak a focisták Argentínába. Mégis vállalja a részvételt meghívott vendégként a japán labdarúgó-válogatott július 1. és 24. között az argentínai Copa Americán – jelentette a távirati iroda. A szövetség április 4-én lemondta a tornán való részvételt, de később sikerült megállapodna a klubokkal, hogy elengedjék a játékosokat a kupára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.