Robbanás egy budapesti házban

A tűzvizsgáló szakemberek még nem derítették ki egyértelműen, hogy mi okozta a tegnapi, óriási robbanást a főváros VII. kerületében, egy társaházban. A szerencsétlenségnek két súlyos és egy könnyebb sérültje van, az épület életveszélyessé vált.

Csibra Tibor
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült tegnap abban a robbanásban, amelynek következtében életveszélyessé vált egy társasház Budapesten, a VII. kerületi Nefelejcs utcában. A tűzoltók, illetve a katasztrófavédelem munkatársai kiköltöztették a lakókat, az épület átvizsgálása akár napokig is eltarthat. A régi, körfolyosós ház felső, második szintjén négy lakás közfalait kidöntötte a robbanás, és beszakadt a födémszerkezet is, a súlyos sérüléseket a törmelék és a lezuhanó fagerendák okozták. A kiköltöztetett lakók egy része rokonoknál, ismerősöknél tölti a következő napokat. Akinek nincs ilyen lehetősége, annak az önkormányzat egy közeli panzióban bérel szobákat – jelentette ki tegnap Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere. A szerencsétlenség hírére hazaérkező helybeliek védőfelszerelésben, tűzoltók kíséretében mehettek fel lakásaikba, hogy onnan a legszükségesebb holmijaikat elhozzák. Az épületben tegnap a szakemberek kikapcsolták gázt, a vizet és a villanyt, és megkezdték a megrongálódott falak és a tetőszerkezet bontását.
Balogh Zoltán, a VII. kerület polgári védelmi bizottságának vezetője lapunknak elmondta, hogy a detonációt valószínűleg szivárgás miatt felgyülemlett földgáz okozta. Az elsődleges szakértői vélemények szerint a robbanás forrása egy meghibásodott gázkészülék, konvektor vagy tűzhely lehetett. Balogh főhadnagy beszámolója szerint a Nefelejcs utcai épületben egy ingatlan lakhatatlanná vált, 64 embert költöztettek ki a 29 lakásból, de ezek közül tucatnyiban nem voltak otthon a lakók.
A legsúlyosabb sérült egy 43 éves asszony, a robbanás az otthonában történt. Őt és szomszédját, egy 35 esztendős nőt a tűzoltók húzták ki a beszakadt födém alól. A két sérültet az Országos Baleseti Intézetbe szállították a mentők, úgy tudjuk az idősebb áldozatot – égési sebei miatt – később a Honvéd kórházba vitték át. Állapotuk súlyos, de nem életveszélyes.
Egy hatalmas durranást hallott, amelytől az egész ház megremegett – mondta el lapunknak az egyik lakó, Gyurkó Lászlóné. Az asszony az első emeleten, lánya pedig a felette lévő lakásban él, utóbbi a szerencsétlenség egyik sérültje. Gyurkóné azonnal lánya segítségére sietett, akinek a beomló födém leszakította a füleit, több bordája eltört és megsérült a gerince is. Anyja úgy tudja, a sebészek visszavarrták a nő füleit a baleseti intézetben. A lapunknak nyilatkozó asszony – több másik lakóval együtt – úgy emlékezett, hogy a robbanás előtt gázszagot éreztek az épületben.
Napokig, akár a jövő hétig eltarthat a tűzvizsgálók munkája az épületben, a szakemberek szerint még nem egyértelmű, hogy földgáz robbant be a Nefelejcs utcai házban – közölte Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. A kerületi védelmi bizottság szerint az alsóbb szinteken lakók már a hét végén hazatérhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.