Romagyilkosságok: eltűnt egy fegyver?

Ritka és értékes fegyvert foglaltak le a romagyilkosságok elkövetőitől a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a csoport elfogásakor, az eszköz ennek ellenére nem szerepel a társaság ellen márciusban indított büntetőper vádiratában – értesült a távirati iroda. A hírügynökség rendőrségi és ügyvédi forrásokra hivatkozva állítja, a mesterlövészpuska több tíz millió forintot ér, és összesen két-három tulajdonos rendelkezhet ilyennel Magyarországon.

Csibra Tibor
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kállai Gábor, a vádat képviselő Pest Megyei Főügyészség szóvivője lapunknak mára ígért tájékoztatást arról, hogy mennyi és milyen fegyver került fel arra a listára, amely a feltételezett romagyilkosok büntetőperének bizonyítékai között szerepel. Emlékezetes, a négy férfit 2009 augusztusában vette őrizetbe a rendőrség Debrecenben. A munkahelyükön tartott házkutatáskor a nyomozók számos fegyvert találtak, ezek között voltak azok is, amelyekkel a tettesek kioltották az áldozatok életét. Rendőrségi forrásból úgy értesültünk, hogy a Perényi–1 nevű szórakozóhelyen a helyszínelők lefoglaltak egy 7,25-ös vagy egy 7,65-ös kaliberű, állványos mesterlövészpuskát is, azonban a hatóság szerint ez a leltárba, majd a vádiratba is bekerült. Ezzel a fegyverrel lőttek is az egyik gyilkosság helyszínén, így a bizonyítékok között kell szerepelnie. A vádiratból akkor sem maradhatott volna ki, ha a vádlottak nem használták, mivel ellenük lőszerrel és lőfegyverrel visszaélés miatt is eljárást folytatnak a hatóságok. Ha a rejtélyes puska valóban létezik, akkor ez erősítheti azok vélekedését, akik úgy gondolják, hogy a romagyilkosok nem hajthatták végre a vádiratban olvasható szervezettséggel a gyilkosságokat titkosszolgálati vagy egyéb háttértámogatás nélkül. Homályos folt még a vádban az is, hogy egyes fegyverekre miképp tettek szert a terheltek, mert fizetésükből valószínűleg nem tellett az esetenként több millió forintba kerülő eszközökre.

*

Az NNI vizsgálata szerint a fegyverek abból a rablásból származnak, amelyet a terheltek egy besenyszögi vadász sérelmére követtek el, aki korábban hirdetés útján akarta értékesíteni azokat. Kérdés, hogy a vadásznak addig szüksége lehe-tett-e mesterlövész puskára az erdőben, vagy a vádlottak ahhoz más úton jutottak hozzá.
Ismeretes, a terheltek egyikét a szakszolgálatok éveken át megfigyelték szélsőséges nézetei miatt, majd 2008-ban, a romák elleni gyilkosságsorozat kezdete előtt röviddel felhagytak azzal. A támadások ügyében nyilatkozó tanúk közül többen továbbra is kitartanak állításuk mellett, miszerint a gyilkosságok előtt nagy, sötét színű terepjárót láttak lakóhelyeik környékén, és az abban ülők láthatóan terepszemléket tartottak. A rejtélyes kocsi nem került elő, a vádlottak által használt, megtalált Opel Astra pedig több helyszín megközelítésére is alkalmatlan.
A terheltek az ellenük folyó büntetőperben nemrég hangoztatták, hogy nincs mindenki a vádlottak padján, akinek az ügyhöz köze lehet. Az első- és másodrendű vádlottak, a Kiss testvérek bűntársukként nevezték meg Pető Zsoltot, ő azonban tagadja, hogy bűncselekményt követett el. Társuk, Csontos István évekig jelentett a katonai elhárításnak, a szolgálat ennek ellenére nem értesült a csoport tevékenységéről. A csoport múlt heti tárgyalásán váratlanul megjelent a hallgatóság soraiban Gyurcsány Ferenc egykori MSZP-s miniszterelnök. Csontos István negyedrendű vádlott ugyanezen a napon elhallgatott vallomása közben, s nem folytatta azt. A Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő családtagjai úgy vélik, hogy a romagyilkosok nem követhették el a támadásokat külső segítség nélkül. Az áldozat felesége felhívta a nyomozáskor tett vallomására a figyelmet, hogy férjét a bűncselekmény előtt napokkal idegen férfiak többször megállították és igazoltatták. A rejtélyes járőrök kilétére még nem derült fény.

Ördögi kör. Fontos a roma népesség helyzetét jellemző ördögi kör megtörése – mondta Balog Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tegnap az európai romákért tartott egyházi imatalálkozót megelőző tájékoztatón a pálhalmai börtönben. Az ördögi kör az alacsony iskolázottság, a szociális segélyen élés, a rossz egészségi állapot és a magas születési arányszám. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.