Romosak maradnak a balatoni védművek?

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siófoknak nincs szabad pénzeszköze a Sió-meder leszakadt partfalának helyreállításához – reagált Balázs Árpád polgármester Illés Zoltán szakállamtitkár felvetésére, hogy a Siófok is „beszállhatna” a százhúszmilliós költség felével. Emlékezetes, hogy a múlt nyáron hatvan méteren beomlott, és kétszáz méter hosszan megrepedt a kerékpárútszakasz alatti rézsű, és az út megjavításához százhúszmillió forintra volna szükség. Az állam azonban nem tud ekkora összeget biztosítani. – Megértjük az állam pénztelenségét, de mivel állami tulajdonú vízeresztő csatornáról és hajózási útról van szó, a kerékpárút alatti partfal helyreállítása központi feladat. Kivárjuk, míg lesz rá keret – érvelt Siófok polgármestere.
A napokban az államtitkár azt is elmondta, hogy nincs forrás a megrongálódott Balaton-parti véd-művek helyreállítására. Illés Zoltán hangsúlyozta: Míg más területek pénzét tíz százalékkal kellett zárolni, a természetvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi államtitkárságot negyven-ötven százalékos költségelvonás sújtja.
Szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hogy elöntheti a mögöttes területeket a víz, ha nem állítják helyre a súlyoson megrongálódott partvédő műveket. – Ha a huszonöt-harminc éve épült betonfal nem tudja betölteni a rendeltetését, akkor bizony helyenként elrabolhatja a partot a víz – érvelt Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője. A mély kráterek egyébként súlyosan veszélyeztetik a fürdőzőket. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: most folyik a károk felmérése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.