Rövidebb pórázon az üzemek

Hírösszefoglaló
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amagyar katasztrófavédelem jogkörét kibővítik, amely nemcsak a rendszeres ellenőrzésekre és a védelmi gyakorlatokra terjed majd ki, hanem a védekezési tervek készítésének ellenőrzésére is – jelentette be tegnap Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos. Kiemelte: az egységes iparbiztonság megteremtéséért olyan törvényt alkot a kormány, amely a veszélyes anyagokkal foglalkozó cégek, üzemek működésének és felügyeletének szabályozásával segítheti az esetleges ipari katasztrófák megelőzését, az illetékes szerveket pedig felkészítheti az ilyen esetek kezelésére, elhárítására. A kormánybiztos szerint az új jogszabály erősíti a megelőzés hatósági eszközparkját, továbbá szoros felügyelet és kontroll alá von olyan veszélyes tevékenységeket, amelyekre korábban nem volt hatásköre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. Bevezetik a katasztrófavédelmi bírság jogintézményét, és létrehoznak egy katasztrófavédelmi alapot, amelybe a veszélyes anyagokkal foglalkozó cégeknek kötelező jelleggel be kell majd fizetniük bevételük bizonyos százalékát katasztrófahelyzet-elhárítási és -kezelési hozzájárulásként.
Bakondi György rámutatott: az új jogszabályt az elmúlt egy évtized, valamint a tavalyi rekordszintű árvíz és a vörösiszap-katasztrófa kezelésének tapasztalatai alapján alkotják meg. Hozzátette: a magyar hatóság az elmúlt fél évben ellenőrizte az úgynevezett alsó küszöbértékű besorolás alá eső veszélyes üzemek működését, kibővítette a bányakapitányságok jogkörét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.