Röviden

MTI
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utódokat keres a CIA és a Pentagon
Washington. Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a fő esélyes arra, hogy átvegye az év folyamán leköszönő Robert Gates amerikai védelmi miniszter posztját – jelentette tegnap egybehangzóan a The Washington Post és a The New York Times. A két lap információi szerint Panetta helyébe David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka léphet a CIA élén. (MTI)

Állampolgárság kurdoknak Szíriában
Damaszkusz. Bassár el-Aszad szíriai államfő rendeletet hozott tegnap, megadva az állampolgárságot az ország északkeleti részén élő kurdok közül azoknak, akiket 1962-ben egy népszavazást követően megfosztottak tőle. Ugyanakkor az elnök menesztette a kormányzót a központi Homsz kormányzóságban, ahol összecsapások voltak kormányellenes tüntetők és a biztonsági erők között az előző hetekben. (MTI)

Ukrán ambíciók
Kijev. „Merjünk végre azok lenni, akik valójában vagyunk, hiszen Ukrajna erős és ambiciózus állam” – fogalmazott Viktor Janukovics államfő tegnap a parlamentben az ukrán néphez intézett hagyományos évi üzenetében. Janukovics szerint Ukrajnának meg kell mutatnia, hogy képes a vezetői szerepre, és folytatnia kell a reformokat. Az államfő továbbá az ukrán–orosz együttműködés új, hatékonyabb formájának kidolgozását sürgette. (Sz. G.)

Lengyel újságíró belorusz őrizetben
Varsó. Őrizetbe vették szerdán Fehéroroszországban Andrzej Poczobutot, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap minszki tudósítóját, aki közel áll Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök ellenzékéhez. (MTI)

Újabb iratok Katynról
Moszkva. Oroszország újabb 11 kötetnyi iratmásolatot adott át a lengyel félnek a katyni mészárlásról tegnap Moszkvában. A mostani dokumentumokkal együtt Moszkva már 148 kötetnyi, korábban titkosított anyagot adott át a lengyel félnek a két ország közötti jogsegély-egyezményben. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.