Röviden

MN
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vezető
Elnökké választotta tegnap a Magyar Bankszövetség Patai Mihályt, az UniCredit Bank
elnök-vezérigazgatóját. Az új vezető Erdei Tamást, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját váltja. A szövetség alelnöke Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója lett. (MTI)

Kevesebb a hamis
Az év első három hónapjában 873 hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból – tudata az MNB. A hamis bankók száma az utóbbi időszakban folyamatosan csökken: az esztendő első negyedévben 28 százalékkal kevesebbet találtak, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában. Leggyakrabban az öt-, a tíz- és a húszezres címleteket utánozzák. (MTI)

Kartellező taxisok
Taxitársaságokat büntetett meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hatóság megállapításai szerint a fuvarozó cégek versenykorlátozó megállapodást kötöttek egy másik vállalkozás ügyfeleinek megszerzéséért. A GVH összesen több mint harmincmillió forint bírságot szabott ki. (MN)

Árszabályozás
Április 15-én – azaz tegnap – hatályba léptek a távhő-szolgáltatási törvény árképzésről szóló új szabályai – közölte tegnap a fejlesztési tárca. Ezek szerint a lakosság és a külön kezelt intézmények távhő-szolgáltatási díját – csakúgy, mint a földgáz és a villamos energia esetében – a fejlesztési miniszter állapítja meg. Amíg az erről szóló miniszteri rendelet nem jelenik meg, a 2011. március 31-én
alkalmazott – befagyasztott – árak hatósági árnak minősülnek, és azokat kell alkalmazni. A Magyar Energia Hivatal augusztus 31-ig tesz javaslatot az árakról a nemzeti fejlesztési miniszternek. (MN)

Erdei közmunka
Magánerdőkben indult közmunkaprogram: a nyolcszáz állástalant munkához juttató elképzelés megvalósításához 710 millió forintos támogatást adott a Nemzetgazdasági Minisztérium – jelentette be tegnap Napkoron Czomba Sándor államtitkár. Az alkalmazott személyek minimálbért vagy szakmunkás-minimálbért kapnak közmunkáért. (MTI)

Visszakérik a pénzt
Az Európai Bizottság több mint félmilliárd eurót kér vissza tíz tagállamtól, mert az érintett országok jogtalanul használtak fel a mezőgazdasági alapból kapott támogatásokat. Görögországnak 260 milliót, Spanyolországnak 108 milliót kell visszafizetnie. (MTI)

Jogerős ítélet
A másodfokú bíróság jogerős ítéletében helybenhagyta az első fokon eljárt Fővárosi Munkaügyi Bíróság ítéletét a Budapest Airport (BA) ellen a repülőtéri dolgozók szakszervezete által indított perben. Az érdekképviselet szerint másodfokon is jogellenesnek nyilvánították a reptér-üzemeltető által a 2008 decemberében tartott sztrájk idején behívott görög munkavállalók alkalmazását. A BA azonban, amely felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz, már az elsőfokú döntést is máshogy értelmezte. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.