Röviden

MTI
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradhat az alapkamat
Egyöntetűen a hatszázalékos alapkamat szinten tartását várják londoni elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai ülésétől. A távlati előrejelzések bizonytalanok a várható kamatpálya irányát illetően: több citybeli elemző szerint az inflációs nyomás miatt az idén újabb kamatszigorítási ciklus kezdődhet, más londoni házak szakértői viszont nem zárják ki a későbbi kamatcsökkentést. A Morgan Stanley elemzői szerint mérséklődhetnek azok az aggályok, hogy a monetáris tanács megosztottá válik a régi és az új tagok tábora között. (MTI)

Indokolatlanul magas az olaj ára
Az olaj ára nem tükrözi a valós kereslet-kínálati viszonyokat – áll az olajtermelő országokat tömörítő szervezet, az OPEC közleményében. A kutatási részleg vezetője, Hasszan Kabazard úgy fogalmazott: a nem OPEC-tagállamok 2011-ben 400 ezer hordóval bővíthetik napi olajkitermelésüket, és a fejlett, OECD-tagállamok mintegy 58 napra elegendő készlettel rendelkeznek, többel, mint a normálisnak ítélt 53 napos tartalék. Ráadásul a kereslet eddig elmaradt a termelés szintjétől, így tovább nőhetnek a készletek. – Összességében a világ olajkészlete megfelelően nagy, és semmi sem indokolja a magas árakat – tette hozzá Kabazard. (MTI)

Kevesebb lett a feketemunkás
Csaknem 30 ezer munkavállalót foglalkoztattak feketén tavaly Magyarországon – olvasható az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 2010-es ellenőrzési beszámolójában. A főfelügyelőség szerint a feketefoglalkoztatásban szembetűnő, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény jelentősen növelte a szabályszerűen dolgozók körét. A feketemunkások negyede az építőiparban tevékenykedik. (MTI)

Tilos az EU-ban a kínai gyógyszer
Egy április végén hatályba lépő közösségi irányelv-módosítás következtében május elsejétől eltűnhetnek a kínai gyógyszerek és gyógynövények az Európai Unió (EU) tagországainak polcairól. A módosítás elsősorban a tradicionális kínai gyógyszerek és gyógynövények iparát érinti. Ezek a termékek ugyanis gyakran a megengedettnél nagyobb nehézfémtartalmuk miatt nem felelnek meg az uniós előírásoknak. A kínaiak nehezményezik, hogy eddig egyetlen termékük sem kapta meg a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyt. (MTI)

Górcső alatt a nagy államok
A világ vezető gazdaságai megállapodtak abban, hogy nagyító alá veszik a hét legnagyobb ország gazdaságpolitikáját, hogy elkerüljék a globális pénzügyi válság megismétlődését. A paktum értelmében a Nemzetközi Valutaalap vizsgálja meg az érintett országok mérlegének alakulását, hogy megállapítsa, kockázatot jelent-e az adott ország gazdaságpolitikája, és kell-e változtatásokat végrehajtania. Az elképzelés legfőbb gyengesége az, hogy az országok nem kötelesek betartani az ajánlásokat. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.