Röviden

MN
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugtat a Kreml
Moszkva. Nyugtatja a Kreml az internet szabadságának felháborodott híveit, miután a Szövetségi Biztonsági Szolgálat felvetette a számára az információ kódolásához ismeretlen algoritmusokat használó, ezért ellenőrizetlen használatukkal biztonsági kockázatot jelentő Skype, a Gmail és a Hotmail betiltásának lehetőségét. Dmitrij Peszkov, a kormányfő sajtótitkára megalapozottnak, de szakmai jellegűnek nevezte a felvetést, hangsúlyozva, hogy meg kell vizsgálni más hatóságok s a társadalom szempontjait is. (MN)

Izgalmas perui elnökválasztás
Lima. Egyedülálló helyzet alakult ki a perui elnökválasztások tegnapi, első fordulója előtt, hiszen öt jelölt is bejuthat a június 5-én tartandó második fordulóba. A két legesélyesebb a volt főtiszt, az öt éve még baloldali–nacionalista Ollanta Humala, aki azóta öltönyre váltotta a vörös pólót, és jelentősen mérsékelte akkori programját is, illetve Keiko Sofía Fujimori, akinek volt diktátor apja most 25 éves börtönbüntetését tölti. (S. T.)

Elefántcsontpart: lőttek az elnökre
Abidjan. Nehézfegyverekkel lőtték szombaton kora este Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban azt a szállodát, ahol Alassane Ouattara megválasztott elnök hivatala működik több mint négy hónapja, a nyugat-afrikai országban tartott elnökválasztás óta. A komplexumot védő ENSZ-katonák viszonozták a tüzet. Egy kék sisakos megsebesült. (MTI)

Bohózat Texasban
Havanna. Bohózatnak nevezte a kubai parlament elnöke helyi idő szerint szombaton azt a texasi pert, amelyben előző nap felmentették az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt kubai ügynökét egy terrorizmussal kapcsolatos ügyben. A perben egy 83 éves, kubai születésű venezuelai, Luis Posada Carriles ült a vádlottak padján. Azzal vádolták, hazudott az amerikai hatóságoknak arról, hogy köze volt az 1997-ben kubai üdülőhelyek ellen elkövetett robbantásos merényletsorozathoz. (MTI)

Kínai kritika Washingtonnak
Peking. Kína válaszul az őt ért bírálatokra tegnap kiadta az Egyesült Államok emberjogi helyzetéről szóló éves jelentését, amelyben képmutatással, a kettős mérce alkalmazásával, gonosz – hegemóniára törekvő – mesterkedéssel vádolja meg Washingtont, amely az emberi jogokat politikai eszközként használja más nemzetek lejáratásához, saját stratégiai érdekei megvalósításához. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.