Sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
A magyarok nagy többsége és a szomszédságban élő magyar kisebbségek számára a Nemzeti hitvallás és a Szent Korona ugyanolyan alkotmányos értéket jelent, mint az Istenre és a kereszténységre való hivatkozás, valamint a házasság és a család – a társadalom alapköveiként történő – kiemelése. Az alaptörvényben olyan cikkelyek vannak, amelyek a korábban homályos alkotmányjogot egyértelművé teszik, és ezáltal alapot teremtenek a hatékonyabb kormányzáshoz: mindez a reformországok egykori éllovasából az unió „betegévé” süllyedt Magyarország számára épp olyan hasznos lehet, mint az Orbán utáni kormányok számára, még ha más politikai színezetűek lesznek is.

Süddeutsche Zeitung
Az európai népek közötti kiválasztottság víziója a kontinensen mindig is vészt eredményezett. A szöveg az ideológiai és népnemzeti intolerancia szellemét tükrözi. Az Európai Unió és az egyes tagállamok éberségén és befolyásán múlik majd, hogy a gyakorlatban megvalósulhasson az új magyar alkotmány demokratizálódása.

The New York Times
Az egyik legvitatottabb rendelkezés korlátozza az Alkotmánybíróság hatáskörét a költségvetést és az adóügyeket illetően, és lehetővé teszi az államfőnek az Országgyűlés feloszlatását, amennyiben az nem fogadja el az adott évi büdzsét. Sólyom László volt köztársasági elnök arról beszélt egy hetilapnak, hogy az alkotmányozás elvesztette a méltóságát, és a közönséges parlamenti huzavona színvonalára süllyedt, de Magyarország továbbra is európai demokrácia marad.

Der Standard
Az új magyar alkotmány olyan paragrafusokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a Fidesz minden későbbi kormányt cselekvőképtelenné tegyen. De sokkal hatalmasabb birodalmakat is láttunk már saját nagyságuk és hatalmuk miatt összeomlani. Egyszer a Fideszen belül is ellenállásnak kell támadnia Orbán arroganciájával szemben.

lemonade
Az ultrakonzervatív alkotmány preambuluma egyszer sem említi meg az uniót, de Magyarországot a náci és a kommunista diktatúra áldozataként mutatja be. A szöveg a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásait is dicséri, még azelőtt, hogy elítélné a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnöket.

les echos.fr
A kiskorú gyerekek után az anyáknak járó szavazati jog a hétfőn elfogadott alkotmány egyik legmegdöbbentőbb ötlete. (Ilyen rendelkezés nem szerepel az alaptörvényben – a szerk.) Az Alkotmánybíróságot megfosztják attól a jogától, hogy költségvetési kérdésekben állást foglaljon, ha a büdzsében az államadósság nem haladja meg a teljes hazai össztermék felét. (Ez is súlyos tájékozatlanság: éppen akkor kapja vissza teljes jogkörét a testület, ha ez a feltétel teljesül – a szerk.)

SME
A dokumentum értékelése inkább alkotmányfilozófusok, semmint alkotmányjogászok vagy lapkommentátorok dolga. A hatalom által meghirdetett nemzeti konzultáció csak egy nagy színjáték volt, az új alkotmány így egy politikai párt alkotmánya, amely – olyan helyzetben, amikor a másik oldal a korrupció és a kormányzásra való képtelenség miatt szétesett – visszaélt az egyedi történelmi lehetőséggel, s Magyarországot a saját etnikai, vallási és a kulturálisan egységes nemzetről kialakított elképzeléséhez igazította.

krónika
Az MSZP-nek az alkotmánnyal kapcsolatos bírálatait hiteltelenné teszi, hogy a szocialisták – amikor kormányon voltak – maguk is kidolgoztak egy alkotmánytervezetet. A Nemzeti hitvallásnak nevezett, a Szent Koronára is hivatkozó preambulum ugyan hosszú és dagályos, az azonban elfogadhatatlan álláspont, hogy múltba néző, retrográd lenne. Ez a bírálat a kommunista diktatúra szóhasználatára alapoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.