Segített a bankadó

Munkatársunktól
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számított központi alrendszere márciusban 182,4, míg az év első három hónapjában 742,1 milliárd forintos hiányt halmozott fel – ismertette tegnap a végleges adatokat a nemzetgazdasági tárca. Bár a negyedéves hiány az éves előirányzat 108 százaléka, a költségvetés egyensúlyát helyreállító tételek a második fél évben érkeznek. A márciusi adatok szerint a központi költségvetés 157,3, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,1 milliárd forintos deficittel zártak. A tárca indoklása szerint a központi költségvetés idei hiányának alakulását némely bevételek eltérő kifutása okozza: például az ágazati különadók, illetve a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap bevételei – 690 milliárd forinttal – a második fél évben teljesülnek.
A márciusi deficit egyébként a központi alrendszerben hat éve a legalacsonyabb, legutóbb 2005-ben produkált ilyen alacsony hiányt a büdzsé az év harmadik hónapjában – írja a Portfolio.hu, hozzátéve: a márciusi költségvetési folyamatokból az is kiolvasható, hogy bár az adócsökkentésnek köszönhetően a lakossági befizetések alacsonyabbak voltak, ám ezt ellentételezte a bankadó első negyedéves befizetése, amely önmagában 46 milliárd forinttal hizlalta a büdzsét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.