Segítség a gyöngyöspataiaknak

Már huszonnyolc család földjét szántotta fel saját költségére a gyöngyöspatai önkormányzat – értesült lapunk. A cigány és nem roma lakosság közötti viszályról elhíresült település lakói egy karitatív szervezettől vetőmagot is kapnak.

Mizsei Bernadett
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munka az önállóság záloga. A tavalyi 52-vel szemben a kormány az idén 64 milliárd forintot fordít az országos közfoglalkoztatási programra, amelynek módosított változata a nyáron készül el. A kabinet végső célja azonban a dolgozni szándékozó emberek teljes munkaidős alkalmaztatása, az álláskeresők számának drasztikus csökkentése – hangzott el tegnap Ináncson Czomba Sándornak, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának, Balog Zoltánnak, a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárnak, valamint Ódor Ferencnek, az abaúji régió fideszes országgyűlési képviselőjének tájékoztatóján. Czomba azt is leszögezte: szeretnék, ha a 28 és fél ezer forintos segélyt mielőbb felváltaná a tisztességes munkabér, továbbá az a jövőkép, ami a parlamenti választásokig hiányzott.
Balog Zoltán ugyanakkor emlékeztetett, a siker alapja a tudás, ezért van szükség az oktatási rendszer reformjára. A legfiatalabb generáció tudati fejlesztését pedig az óvodánál kell kezdeni, vélte. Balog szerint nem várható el kellő tolerancia attól az ifjútól, akinek családjában csak hallomásból ismert a munka fogalma. Kiss Péter polgármester megerősítette, a programnak óriási szerepe van a szociális gondok orvoslásában, mert a foglalkoztatott emberek kiegyensúlyozottá válnak testben és lélekben egyaránt. Az 1300 lelkes faluban már működik a rendszer – ráadásul a tésztagyártással, a gyümölcstermesztéssel, illetve a fóliasátrak felállításával, s a növénytermesztéssel csaknem önellátóvá váltak. A közfoglalkoztatással sok millió forintot takarít meg az önkormányzat, így több pénz marad egyéb kiadásokra. (T. L. L.)


A Heves megyei Gyöngyöspatán élő roma származású családok fele élt az önkormányzat azon felajánlásával, hogy ingyen felszántják azok földjét, akik arra igényt tartanak. A faluban huszonnyolc család jelentkezett, közülük huszonhat roma. A munkálatokat már elkezdték, és várhatóan a jövő héten a vetőmagokat is kiosztja a Solymári Agapé Gyülekezet.
Ismeretes, a településen néhány hete a lakók arra panaszkodtak, hogy a helyi cigány kisebbség zaklatja a lakosságot, és nőtt a lopások, betörések száma. A képviselő-testület az azonnali rendteremtés mellett hosszú távú megoldást szeretne elérni, amelyhez felhasználták az Országos Polgárőr Egyesület elnökhelyettesének, Tóth Attilának a javaslatát. – Valamilyen módon vissza kell vezetnünk a munka világába azokat az embereket, akik vagy saját hibájukból, vagy egyéb okok miatt kikerültek onnan – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő helyi önkormányzati képviselő. Szerinte értelmes elfoglaltságot kell adni a helyi cigányoknak, hiszen nemcsak megélhetési gondok miatt vetemedhet valaki arra, hogy elvegye a másét. – Aki egész nap csak teng-leng, olyan dolgokat is megtesz, amire máskor nem lenne képes – vélekedett a testület tagja. Hozzáfűzte, abban is reménykednek: azzal, hogy megtudják a fiatalok is, milyen megterhelő munka a földművelés, jobban tisztelik majd a helyi gazdákat és a kertjeiket egyedül művelő időseket.
A képviselő-testület a napokban egyébként közleményben foglalt állást a településen történtekről. „Minden törvénytisztelő és rendet akaró embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelességeinek és gyakorolja jogait, óvja mindannyiunk környezetét, egészségét” – olvasható a dokumentumban. Arra kérik az ország vezetőit, a közvéleményt, illetve a médiát, hogy az elmúlt időszak eseményeit ne kezeljék egyedi jelenségként. Mivel úgy érzik, egyes politikusok „pusztán önös érdekből vagy politikai tőke reményében, sokszor elferdítve, tájékozatlanul, túlzó módon nyilatkoznak”, azt szeretnék, ha a jövőben mindegyikük helyben tájékozódna, és nem bélyegezne meg „egy ezeréves múlttal büszkélkedő települést”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.