Somogyi Ábel tagadja a vádakat

Nem készült tömegmészárlásra, az erre vonatkozó, internetes írásait a szólásszabadság részének tartja Somogyi Ábel, akit azzal vádolnak, hogy huszonkét emberrel akart végezni az egyik fővárosi bevásárlóközpontban.

Csibra Tibor
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonta tegnap a Fővárosi Főügyészség ellen tett elfogultsági indítványát Somogyi Ábel, a fiatalember elleni büntetőper ezért folytatódhatott a Fővárosi Bíróságon. A vádhatóság szerint Somogyi tavaly februárban arra készült, hogy engedéllyel tartott pisztolyával megöl 22 embert egy budapesti bevásárlóközpontban, hogy ezzel torolja meg elrontottnak tartott életét. A kiváló kommunikációs képességű egykori jogászhallgató a múlt héten az említett indítványt tette a vádhatóság ellen, amelyről ezért nyilatkoznia kellett volna a Legfőbb Ügyészségnek. Bár a testület jelezte, hogy soron kívül megküldi válaszát Krecsik Eldoróda büntetőtanácsának, az tegnapig nem érkezett meg a bíróságra.
Somogyi Ábel tegnap reagált a bírónő múlt héten feltett kérdéseire, de nem beszélt a vádiratban található, a családtagjai ellen elkövetett korábbi erőszakos cselekményekről. Somogyit szintén jogász édesanyja és nagyanyja nevelte, a terhelt kamaszkorában többször is rájuk támadt. Nagymamáját egyszer úgy megverte, hogy az idős asszonynak két helyen eltört az állkapcsa. Őket és a vádlott édesapját tegnap tanúként hallgatta volna meg a bíróság, de a család tagjai – elfogultságuk miatt – éltek mentességi jogukkal, és nem tettek vallomást.
A vádirat szerint Somogyi Ábel készült az említett tömegmészárlásra, saját blogjában, az ott közölt verseiben, írásaiban utalt erre. A támadást nagy tettnek nevezte, az ötletet a Finn-, illetve Németországban és az Egyesült Államokban elkövetett iskolai gyilkosságok történeteiből vette, a tetteseket hősként tisztelte. A vád nagy része a fiatalembertől lefoglalt számítógépek tartalmán, valamint internetes levelezésein alapul. Az említett blogon a vádlott részletesen beszámolt a támadás tervéről, amelyet eredetileg iskolájában, az ELTE-n akart elkövetni, majd meggondolta magát, és a plázák egyikére esett a választása. A számítógépén talált, a bizonyítékok részét képező írásait Somogyi másképp ítéli meg, mint az ügyészség, a terhelt szerint a Megölöm a nagyanyámat, a Csőre töltve, vagy a Céllövészeten című művei részei a szólásszabadságnak. A fiatalember szintén nem nyilatkozott a gyilkosságok tervezésének körülményeiről, helyette többször jelezte a bíróságnak, hogy a tőle lefoglalt számítógépet mint bűnjelet – szerinte – szabálytalanul kezelte a rendőrség.
A vádlottat személyiségzavarosnak, de épelméjűnek nyilvánították a szakemberek, így korlátlanul büntethető. Somogyi – bár első kihallgatásán önként számolt be a nyomozóknak a tervezett merényletről – ma már tagadja, hogy mire készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.