Stohl börtönbüntetést kapott

Első fokon két év négy hónap börtönbüntetésre ítélte tegnap Stohl Andrást a Budakörnyéki Bíróság. A színész-műsorvezetőt előbb súlyos testi sértéssel vádolták, majd a megismert szakértői vélemény alapján végül maradandó fogyatékosságot okozó ittas járművezetés miatt vonták felelősségre. A vádlott fellebbezése miatt az ítélet nem jogerős.

Nagy Áron
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentésért és enyhítésért is fellebbezést nyújt be – közölte tegnap Stohl András a Budakörnyéki Bíróságon, miután Léhmann Zoltán bíró első fokon két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte maradandó testi fogyatékosságot okozó ittas járművezetés miatt. Emellett a színész-műsorvezetőt három évre eltiltották a közügyektől, öt évre a járművezetéstől, s kötelezték a valamivel több mint 650 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az indokolás szerint Stohl András tavaly május 8-án hajnalban részegen, kábítószer fogyasztása után terepjárójával Fót határában a megengedettnél nagyobb sebességgel áthaladt a záróvonalon és két, szabályosan közlekedő autóval ütközött össze. Az elől haladó Citroën Berlingo 77 éves sofőrje, K. Pál beszorult a járműbe és súlyos, mellette ülő lánya pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A másik járművet, a karambol pillanatában már álló Skoda Fabiát a színész-műsorvezető Subaruja beleborította az árokba; a benne ülő fiatalok közül ketten agyrázkódást kaptak.
A tegnap, illetve a decemberi első tárgyalási napon meghallgatott tanúk elmondásával szinte egybehangzóan állapította meg a bíróság, hogy Stohl a napfénytetőn át kimászott terepjárójából, majd valamennyi sérültnél érdeklődött hogylétükről, K. Pált megpróbálta kiszabadítani a Citroënből. A láthatóan ittas Stohl azután felhívta párját, s közölte vele: „az a lényeg, hogy te vezettél”. Ezért egy férfi, aki a szerencsétlenséget látva állt meg, és már a színész előtt a sérültek segítségére kelt, kérdőre vonta, mire Stohl azt válaszolta: ő nem okozott semmilyen balesetet, a párja vezetett. Hamarosan meg is érkezett az asszony, és ezzel nagyjából egy időben futott be a mentő, amit a baleset áldozatai hívtak. A személyzetet megkérték, próbálja megakadályozni, hogy a szerencsétlenség okozója elhagyja a helyszínt. Stohl ugyanis beült párja kocsijába, majd rövid vita után elhajtott. Kérdésre, hogy miért engedte a színész-műsorvezetőt a volánhoz, barátnője azt felelte: nem volt más választása.
Stohl Andrást végül fóti otthonából állították elő a rendőrök, és meghallgatásakor beismerte a terhére rótt cselekményt, tagadta viszont, hogy kábítószert fogyasztott volna. A vizeletminta-vétel után módosított vallomásán, azt mondta, a baleset hajnalán, és az azt megelőző este nem, de pár nappal korábban kokaint szívott. A minta kiértékelése után pedig tovább finomított állításán úgy, hogy egy parkolóban vette magához a pszichoaktív szert a szerencsétlenséget előtti órákban, de a drogfogyasztás idejére pontosan nem emlékszik.
Emlékezetes, a férfit először súlyos testi sértést okozó ittas járművezetéssel vádolták, de a tegnap ismertetett szakértői jelentés megállapította: K. Pál bal lába rövidült, csípőmozgása beszűkült, az idős férfinak fájdalmai is vannak, összességében pedig 15 százalékkal csökkent a munkaképessége. Ennek fényében Stohl Andrást már a bűncselekmény súlyosabban minősülő esetéért vonták felelősségre – akár öt év szabadságvesztést is kaphatott volna.
Az áldozatok egyébként azt nyilatkozták Léhmann Zoltán bíró előtt, hogy megbocsátanak a terheltnek. Ez is enyhítő körülmény volt, tekintettel azonban arra, hogy a színész-műsorvezetőt korábban kétszer is elszámoltatták közúti szabályszegései miatt, továbbá azért, mert ittasan elhajtott a helyszínről, a bíróság figyelmen kívül hagyta a vádlott és védője fogházban letöltendő rövid tartalmú büntetés kiszabására, vagy a szabadságvesztés felfüggesztésére vonatkozó kérését. Az ítélet a fellebbezés miatt nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.