Súlyos romagondok Romániában

Újabb erdélyi településen robbant ki konfliktus a romák által elkövetett sorozatos rablások, fosztogatások miatt. Eközben a bukaresti parlament végérvényesen elutasította a javaslatot, hogy cigányra cseréljék a romák hivatalos elnevezését.

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös akciótervet dolgoz ki a Brassó megyei rendőr- és csendőrkapitányság az alsórákosi önkormányzattal a településen garázdálkodó romák megfékezésére. Ebben állapodtak meg az Erdély délnyugati részében fekvő község vezetői a nyomozó hatóságokkal folytatott megbeszélésen, amelynek nyomán a megyei prefektúra (a román kormány területi képviselete) is támogatásért fordult a bukaresti belügyminisztériumhoz. Mint arról lapunkban beszámoltunk, pattanásig feszült a helyzet a cigányok bűncselekmény-sorozata miatt a Brassótól ötven kilométerre fekvő Alsórákoson. A 3400 lelkes, fele részben cigányok, fele arányban pedig magyarok és románok lakta településen a romák közül nagyon kevesen dolgoznak, viszont annál többen lopnak, rabolnak, állandó fenyegetettségben tartva a polgárokat. A református parókiába nemrég fényes nappal törtek be, miközben a lelkész négy kiskorú gyermeke az épületben tartózkodott. Barát István lelkipásztor kezdeményezésére közgyűlést rendeztek az Olt-parti településen, ahol reformátusok, unitáriusok és ortodoxok, románok és magyarok vegyesen zúdították sérelmeiket a község polgármesterére és rendőrparancsnokára. Többen elmondták: éjjel felváltva őrködnek a családban, mert a romák mindent elhordanak a portájukról, földjüket pedig évek óta nem művelik, mert a termést a cigányok hordják el. A Krónika című erdélyi napilapnak a romák közül sokan beismerték, hogy lopásból kénytelenek fenntartani magukat, mert munkahelyük nincs, szociális segélyt pedig nem kapnak. A prefektúra oktatási programok révén tartaná távol a roma gyerekeket a bűncselekmények elkövetésétől, emellett faluőrséggel őriztetné az erdőt és a termőföldeket. Romániában különben az elmúlt években számtalan településen okoztak polgárháborús állapotot a romák bűncselekményei, amely több esetben önbíráskodásba torkollt. Traian Basescu államfő arra figyelmeztetett, a romák esetében rendeltetésszerűen kell felhasználni az állami támogatásokat, egyúttal felszólította a közösség tagjait: járassák iskolába gyerekeiket, különben megvonják tőlük a szociális segélyt. Tegnap a román képviselőház véglegesen elutasította azt a törvénytervezetet, amely a romák hivatalos elnevezését cigányra változtatta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.