Szakértők vitája a bíróságon

Súlyos pszichotikus tünetek jellemezték a pécsi lövöldözőt tette elkövetésekor, Gere Ákos elmeállapotát a korábban általa szedett, majd elhagyott gyógyszerei is befolyásolhatták – állapították meg az ügyben tegnap először nyilatkozó, újabb orvos szakértők.

Csibra Tibor
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly orvosszakmai vita alakult ki tegnap a Baranya Megyei Bíróságon, amikor a pécsi egyetemi lövöldöző, Gere Ákos büntetőperében az ügyhöz később csatlakozó igazságügyi szakértők ismertették véleményüket a vádlottról. Ismert, a hazánkban egyedülálló bűncselekmény elkövetőjét közvetlenül a vérengzés után, majd az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) is vizsgálták. Az eredmények alapján egy kaposvári szakértői csoport megállapította, hogy Gere Ákos enyhe fokú személyiségzavarban szenved, de nem elmebeteg, így korlátlanul büntethető. Az ügyben tegnap először nyilatkozó Nagy Ervin és Molnár Miklós szintén a korábbi leletekből állította fel diagnózisát, de szerintük a fiatalember már kamaszkorától pszichotikus tüneteket mutatott, a bűncselekmény idején pedig valószínűleg kóros elmeállapotban volt, és nem volt képes teljesen felmérni tettének súlyát. A szakemberek szerint Gere Ákos súlyos tudatzavarához hozzájárulhattak azok a pszichiátriai gyógyszerek is, amelyekkel évek óta kezelték, de a vádlott ámokfutása előtt napokkal felhagyott a pirulák szedésével. Az újabb szakértői páros jelentése nemzetközi példák alapján felhívja a figyelmet, hogy az említett gyógyszerek egy része szedésükkor, illetve megvonásukkor is súlyos viselkedési zavarokat okozhatnak. Korábban beszámoltunk róla, hogy a Gere Ákos által szedett gyógyszerek egyikét írták fel a kilencvenes években az Egyesült Államokban egy kamasz fiúnak. A fiatalember álmukban agyonlőtte nagyszüleit, miután néhány napig nem jutott hozzá a pirulákhoz.
A kaposvári szakértői csoport tagjai tegnap fenntartották korábbi véleményüket, hogy Gere Ákos viselkedését nem a gyógyszerek, hanem személyiségzavara okozta, amikor fegyverével társaira támadt a pécsi egyetemen. A szakemberek szerint a szerek legfeljebb testi tüneteket okozhatnak, de nem hatnak a pszichére. Gere Ákos vizeletéből és véréből mintát vettek a bűncselekmény után, de a toxikológiai jelentés a vitát egyelőre nem döntheti el, mert dokumentációja hiányos. A két szakértői csoport ezután tanulmányozza majd azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyekkel Gere Ákost két hónapig kezelték az IMEI-ben.
Nagy Ervin és Molnár Miklós szerint az utóbbi években több száz olyan erőszakos bűncselekményt követtek el a világon, amelyeknek kiváltó okai a pszichiátriai gyógyszerek, illetve azok megvonása lehetett. A szakértők tegnap benyújtották az erről készített listájukat a bíróságnak. Kovács Attila, a büntetőtanács vezetője jelezte, hogy az említett vita eldöntéséhez újabb szakértőket kér majd fel.
Emlékezetes, Gere Ákos gyógyszerészhallgató 2009 novemberében laborgyakorlaton vett részt társaival a pécsi egyetemen, amikor a tanórán saját, engedéllyel tartott pisztolyával lövöldözni kezdett, egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített, majd hamarosan feladta magát a rendőröknek.
A per júniusban folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.