Szegedi 2-es villamos: leállhat a vonal építése

Hónapokra leállhat Szegeden a 2-es villamos építése, a kivitelező konzorcium egyik tagja ugyanis nem fizette ki a tervezőirodát, amely ezért felfüggesztette a tervek használati jogát. A késés miatt egy tegnap kezdődött perben a szegedi önkormányzat 417 millió forint kötbért követel.

Munkatársunktól
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a szegedi 2-es villamos tervezési díjának csak töredékét fizette ki a kivitelező konzorcium egyik tagja, a tervezőiroda felszámolási eljárást indított a cég ellen – közölte lapunkkal a tervező Nagy és Társai Bt. ügyvezetője. Nagy József azt mondta: a Középszolg Kft. eddig kétmilliót fizetett ki, és a késedelmi kamatokkal együtt 15 millió forinttal tartozik. Emiatt két hónappal ezelőtt felszámolási eljárást kezdeményeztek a Középszolg ellen. Mivel az azóta tartott egyeztetések sem vezettek eredményre, a tervezőiroda felfüggesztette a szerzői jogvédelem alatt álló terveik használati jogát is. Amennyiben követelésüket hétfőig nem fizetik ki, az illetékes szakhatóságoknál is bejelentik a felfüggesztést, ami akár egy évvel is elhalaszthatja a villamosépítést. – Ez esetben újra kell indítani az engedélyezési eljárást – mondta az ügyvezető. Ha azonban kifizetik őket, a felszámolási eljárást is visszavonják.
Az újonnan épülő 2-es villamos vonalán a tervek szerint nyáron el kellett volna indulnia a közlekedésnek. A kivitelező kérésére többször is változtattak a dátumon, így lett a végső határidő szeptember 18. Az építkezés azonban még nem fejeződött be, van, ahol csak a földmunkáknál tartanak. Az önkormányzat emiatt 417 milliós kötbért követel a kivitelező konzorciumtól, az ezzel kapcsolatos per tegnap kezdődött a Csongrád Megyei Bíróságon. Az alperesek – a konzorciumvezető cseh OHL ZS. a. s., a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. – ügyvédei bejelentették: a kötbérkövetelést jogalapjában és összegszerűségében is vitatják. Szerintük a kivitelezés rajtuk kívülálló okokból, egyebek mellett a pontatlan közműtérképek miatt csúszik. (A közműtérképek valóban pontatlanok, az önkormányzat ezért hagyta jóvá többször is a kivitelezők határidő-módosítási kérelmét.) A tegnapi tárgyaláson a bíróság végül szakértőket rendelt ki.
A 2-es villamos építése egy 30 milliárd forintos, uniós finanszírozású beruházás része. A projekt során felújítják Szeged három villamosvonalát, és építenek egy újat. Ugyancsak építenek egy új trolivonalat is, és a régi villamosokat, trolibuszokat lecserélik. Az 1-es villamos felújítása ugyancsak hónapokat késett, emiatt rekordösszegű, 720 millió forintos kötbért követel a bíróságon a város ezen beruházás kivitelezőjétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.