Székelyek a türkiz istennőnél

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tulit Zsombor sepsiszentgyörgyi hegymászó nem nyugodott bele a abba, hogy két évvel ezelőtt nem sikerült feljutnia a tibeti Cso Oju csúcsra. A székely alpinista bejelentette: április 18-án – azaz ma – negyedmagával ismét nekivág, hogy meghódítsa a Himalájában magasodó 8201 méteres hegyet. A négy alpinista – közöttük a csíkszeredai Sükös József, valamint a székelyudvarhelyi Toásó István és Szabó Zoltán – a Székelyek a magasban expedíciósorozat keretében indul neki a június elsejéig tervezett emberpróbáló akciónak. Tulit 2001-ben tervezte el, hogy megmássza a hét kontinens hét legmagasabb csúcsát. Ezek közül ötöt már sikerült „kipipálnia”: feljutott a dél-amerikai Aconcaguára, Észak-Amerikában a McKinley-re, Európában az Elbruszra és a Mont Blancra, ugyanakkor meghódította az Antarktisz legmagasabb csúcsát, a Mont Vinsont is. Két évvel ezelőtt feleségével, a civilben színésznő Ruszuly Évával már próbálkozott a Cso Oju megmászásával, akkor azonban a zord időjárás miatt csak 7900 méteres magasságig sikerült feljutniuk.
– Most is az az elsődleges célunk, hogy mindannyian épségben hazajussunk. A csúcs félúton van, le is kell jutni onnan – magyarázta a sepsiszentgyörgyi alpinista.
A hegymászók ma indulnak Bukarestből Katmanduba, Nepál fővárosába, és április 20-án kezdik el az akklimatizációs túrákat, majd a mászást. Terveik szerint május 23-án vágnának neki a világ hatodik legmagasabb csúcsának, amelyet „türkiz istennőnek” is neveznek. Tulit elmondta, négyen több variációban indulnak a csúcstámadásra, így nagyobb az esélyük, és reméli: sikerül erdélyi magyarként elsőként elérniük 8000 méter fölé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.