Szlovák össztűz

Neszméri Sándor
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveres konfliktust vizionál Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke az elfogadott magyar alaptörvény kapcsán, amely szerinte olyan, mint „az ágyúlövés az Auróráról 1917-ben: földindulást indított el, s meghatározta Európa keserves évtizedeit a múlt században”. Határozatot kezdeményeznek a parlamentben „Szlovákia függetlensége és sérthetetlensége megvédése érdekében”. A Smer-Szociáldemokrácia alelnöke, Marek Madaric szerint a magyar alaptörvény „tagadja Trianont, és területi igényeket támaszt Magyarország szomszédaival szemben”, a párt elnöke, Robert Fico pedig a szlovák alkotmány módosítását követeli, hogy „egyértelműbben garantálja Szlovákia határait és területi épségét”. A kormánykoalíciós pártok közül a kereszténydemokraták szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország „felelősséget vállaljon a határon túli magyarokért, és kollektív jogaikat támogassa”. Mikulás Dzurinda külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, Pozsonyba várja Martonyi Jánost, hogy kétoldalú megbeszélésen tisztázza vele, „Szlovákia elutasít mindennemű beavatkozást saját jogrendjébe, szuverenitásába és állampolgárai jogaiba”, s amennyiben a megbeszélések nem lesznek eredményesek, Pozsony az európai intézményekhez fordul panasszal a magyar alaptörvény tartalma miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.