Szomáliai kalózok pere Hamburgban

Stefan Lázár
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuriózumnak nevezhető az a per, amely a hamburgi bíróság 3. büntetőtanácsa előtt zajlik. A német igazságszolgáltatás ezzel mindeddig ismeretlen területre lépett. Tíz szomáliai kalóz felett kell ítélkeznie, furcsa körülmények között, 500 ezer euró perköltséggel. Már a vádlottak személyi adatainak ellenőrzésénél elállt a bírák lélegzete. A „Hol született?” kérdésre az egyik kalóz így válaszolt: „Egy fa alatt.” Amikor a születése időpontjáról érdeklődtek a bírák, annyit tudott felelni: „Valamikor az esős időszak során.”
A vádlottak kora nagyrészt megbecsülhetetlen, holott a bíróság enélkül nem képes eldönteni, a fiatalkorúakra vonatkozó törvényt alkalmazza-e vagy sem. A húsz esztendeje polgárháború sújtotta Szomália fiainak tolmácsok igyekeznek segíteni, korlátozott sikerrel. Kiderült ugyanis, hogy bizonyos kifejezéseket (kiegyensúlyozott igazságosság, jogállam) a szomáliai nyelv nem ismer, a körülményes körülírások hosszú időt vesznek igénybe.
Hatezer kilométerről hozták őket Németországba, hogy itt ítélkezzenek felettük, amiért tavaly húsvéthétfőn megtámadták a Komrowski cég német lobogó alatt Dzsibutiból Mombasába igyekvő hajóját. A „Taipan” kapitánya vészjelet adott le, majd a legénységgel együtt elrejtőzött abban a biztonsági helységben, amelyre a kalózok nem leltek rá. Az Európai Unió „Atalanta” elnevezésű védelmi akciója keretében szolgáló holland fregatt, a Tromp indult a veszélybe került konténerszállító segítségére, egy kommandós egység helikopterről ereszkedett le a Taipan fedélzetére és rövid tűzharc után elfogta a támadókat.
A közelmúltban még kenyai bíróság elé kerültek volna a kalózok, de az afrikai ország felmondta az ipari államokkal korábban – jelentős pénzösszeg fejében – kötött megállapodást. A hollandok igyekeztek gyorsan megszabadulni a foglyoktól, akik így jutottak Hamburgba, ahol a bíróság munkáját és a mindeddig példa nélküli eljárást az egész világon érdeklődve figyelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.