Szűkebbre szabott múzeumi keretek

Nincs garancia arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap költségvetését újabb zárolások ne sújtanák, ezért elnöke, Jankovics Marcell hazánk soros uniós elnöksége után tárgyalni kíván Matolcsy György gazdasági miniszterrel. Mint ismert, a múlt évben 2 milliárd, az idén eddig több mint 1,6 milliárd forintot zároltak az alap költségvetéséből. Tegnap a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiuma ismertette szűkebbre szabott lehetőségeit.

Tölgyesi Gábor
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenntartási nehézségekkel, napi gondokkal küzdenek a legnagyobb és a legkisebb múzeumok is a 2008-ban kezdődött gazdasági válság miatt, amelynek hazai következményei a múlt évben a muzeális intézményhálózatot alapjaiban rázták meg. Az intézmények fenntartói folyamatosan vonultak ki a működés finanszírozásából, a muzeológiai alapfeladatok ellátása – gyűjteményképzés, -megőrzés, műtárgyvédelem, bemutatás, tudományos munka – is veszélybe került.
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Múzeumi Kollégiuma múlt év őszén hirdette meg középtávú stratégiáját. Pályázataival kiemelten támogatja a muzeológiai feldolgozó munkát, a műtárgyvédelmet, kiállításokat – azaz (olykor egyetlen támogatóként) segíti alapfeladataik ellátásában azokat a múzeumokat, amelyek fenntartják szolgáltatásaikat, törekszenek a látogatói érdeklődés megőrzésére, nem a kiállítások, a múzeumépület részleges vagy teljes bezárásával próbálnak kiutat találni a pénztelenségből. Az NKA múzeumi kollégiumának terveit, szűkebbre szabott lehetőségeit vezetője, Bereczki Ibolya (a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese) ismertette tegnap.
Mint ismert, múlt évben 2 milliárdot, idén a 8,7 milliárd forintra tervezett költségvetéséből eddig több mint 1,6 milliárd forintot zároltak az NKA büdzséjéből. Az NKA múzeumi kollégiumának múlt évben 686 millió forint felhasználható kerete volt, ennek az összegnek nagyobb részét, 505,2 millió forintot 86 pályázónak ítélt meg kiállításokra, katalógusokra. A szakkollégium támogatásának köszönhetően múlt évben több mint 9000 oldal múzeumi periodikát digitalizáltak, és befejeződött Bálint Sándor néprajzkutató életművének teljes feldolgozása is.
Idén eredetileg 435 millió forintos kerettel tervezhetett a múzeumi kollégium, az NKA-t érintő költségvetési zárolás miatt 230,3 millió forint maradt a felhasználható kerete – március 2-án 124 pályázónak 129 millió forintot ítélt meg. Jelenleg bizonytalan, hogy lesz-e forrás a kutatói hagyatékok feldolgozását, felkutatását segítő Pulszky-program beindítására az év második felében – a külföldön fellelhető magyar gyűjtemények hazahozatalát célzó Ithaka-program idei költségvetése a zárolás áldozata lett. Műtárgyak restaurálására a szakkollégium már múlt évben 1 millió forintban maximalizálta a megítélhető támogatás összegét –, a szakkollégium egyik gondja, hogy műtárgyvédelemre egy nagyobb múzeum erre a célra szánt keretének megfelelő összeget sem tud fordítani.
Mivel nincs garancia arra, hogy az NKA költségvetését újabb zárolások ne sújtanák, elnöke, Jankovics Marcell Magyarország soros uniós elnöksége után tárgyalni szeretne Matolcsy György gazdasági miniszterrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.