Szüret virágbontás idején

A virágzó mandulafa mellé az utóbbi években felzárkózott a medvehagyma is: a tavasz mostanában sokak számára egyet jelent az erdei medvehagyma-vadászattal. Akinek nem volt ideje megrohamozni a közeli erdőt, és nem nyugszik bele a kiskereskedők szemérmetlen medvehagymaáraiba, annak érdemes a Dunántúlra kirándulni. Az orfűi medvehagyma-fesztivál mellett a Csopak környéki mandulaünnep is a hét végére esik.

R. Kiss Kornélia
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orfű nemcsak azért ér meg egy kitérőt, mert közismerten az egyik legjobb medvehagyma-lelőhely; indoknak önmagában a hely végtelen nyugalma is elég. A medvehagyma-fesztivált az egészséges életmód jegyében hirdetik meg idén is, előadásokkal és egészségprogramokkal is felhívva a figyelmet a medvehagyma jótékony hatásaira. Az orfűi Muskátli vendéglőben a hétvégén megkóstolhatjuk a medvehagymás ételek legjavát, kisvonattal kiutazhatunk a medvehagymaerdőbe, vagy tóparti sétákon szemezgethetünk az idei termésből. A fesztivál érdekes kísérőrendezvénye a XI. madárijesztő-kiállítás, de játsszák majd a Pécsi Harmadik Színház egyfelvonásos vígjátékát, a Medvehagymás életképet is. A mandulavirág szerelmesei Alsóörs, Felsőörs, Lovas és Csopak környékén találhatják meg a számításukat; a mandulaünnepen szintén rendeznek egészséges életmódra nevelő programokat. Holnap délelőtt gyógynövénytúra indul a Malom-völgybe, Lovason egészséges ételeket kóstoltatnak, bárki benevezhet a mandulássütemény-versenyre, de lesz borverseny, a „Balaton Riviéra” zászlós boráért, amelynek eredményhirdetését és a nyertes borok kóstolását vasárnap tartják Alsóörsön. Egész hétvégén rendeznek majd teljesítménytúrákat, halászléfőző-versenyt is a térségben, több kiállítás nyílik, számos tánccsoport kapott meghívást, de tojást is lehet majd festeni a közelgő húsvét jegyében. A részletes program a www.balatonriviera.hu oldalon olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.