Takarékosabbak a házak

Álljon akárhol, pazarló épületet ma már sem eladni, sem építeni nem lehet – vagy legalábbis nehézkes, hiszen a házak „fogyasztása” igencsak középpontba került. Jól mutatja ezt, hogy idén a Construma építőipari szakkiállítás is az energiatudatosságra helyezi a hangsúlyt.

Szabó Emese
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házak energiahatékonyságának növelése európai trend, és begyűrűzik Magyarországra is – olyannyira, hogy az energiatakarékos, alternatívenergia-hasznosító termékeket és eljárásokat, szigetelőrendszereket és korszerű nyílászárókat a legnagyobb hazai építőipari szakkiállítás is középpontba helyezi. – Egy épület eladásakor már nálunk sem csak az számít, hogy a ház az árához képest hol helyezkedik el és milyen felszereltségű, hanem az is, hogy mennyi energiát fogyaszt – szögezi le Debreczy Zoltán, a szakkiállításon is részt vevő Magyar Paszszívházszövetség elnöke, aki szerint az ingatlantulajdonosokat a gázáremelések ébresztették rá arra, hogy a házak energiatakarékossága mindennél fontosabb. – Az épületek hűtése és fűtése rengeteg energiát emészt fel, e tételek teszik ki a rezsiköltség legnagyobb részét.
Érezhető, hogy az építkezéseknél és a felújításoknál használt szigetelőanyagok vastagsága – az energiaárak növekedésével párhuzamosan – évről évre centiméterekkel nő. Mindez azt is jelzi, hogy az emberek egyre jobban érzik: az energiahatékony házak építése a többletköltségek ellenére is létszükségletté vált, sőt a tulajdonosok azt is látják, hogy az energiatakarékos megoldásokra fordított összegek nem számítanak ablakon kidobott pénznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.