Támadás Szudánban

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli gépek kilőttek egy autót Port Szudán városától nem messze – állította az afrikai ország külügyminisztériuma. Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő nem válaszolt a vádakra. Ezek szerint a szóban forgó repülőgép a Vörös-tenger felől érkezett, ezután három robbanást hallottak, a gép pedig már el is tűnt. Kartúm szerint „tipikus izraeli támadás” tanúi voltak, amelyben két ember meghalt, egyikük szudáni állampolgár, akinek „semmilyen kapcsolata nincs iszlamistákkal”. A szudáni légvédelem a távozó gép után lőtt, s megerősítette, hogy külföldi támadóról volt szó.
A terület az afrikai fegyvercsempészek egyik kedvenc útvonala, izraeli vélemények szerint az Iránból érkező fegyvereket Eritreában teszik partra, majd szárazföldi úton juttatják el a Gázai övezetet uraló Hamásznak. Két évvel ezelőtt már felmerült Izrael beavatkozása Szudánban, akkor egy fegyvercsempészkonvojt ért légicsapást, nem messze az egyiptomi határtól. Kartúm akkor is az izraelieket vádolta a támadással, amelyben 39 ember halt meg. Akkor éppen folyt a Gázai övezetben a háború, az izraeli érintettséget pedig az Egyesült Államok is elismerte. Az izraeli sajtó biztosra veszi, hogy a szóban forgó autó fegyvereket csempészett, s a legtöbbször azt gyanítja, hogy Izrael a felelős a támadásért. Szudánt Izrael számos alkalommal vádolta azzal, hogy támogatja az ellene irányuló támadásokat végrehajtó iszlamista mozgalmakat. A Gázai övezetet uraló Hamász politikai vezetője, Hálid Mesál állítólag rendszeresen meglátogatja Kartúmot, onnan üdvözölte az egyiptomi elnök bukását is. Az afrikai ország a nyáron fog kettészakadni, a függetlenségét népszavazással elérő déli rész kiváló kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, és a gyanú szerint az izraeliek is ott bábáskodtak az új, nem iszlám állam születésekor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.