Tanácstalan az Ab nyugdíjügyben

A közeljövőben nem várható alkotmánybírósági döntés arról, vizsgálhatják-e a hazai magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatti törvénymódosítások alkotmányellenességét – tudtuk meg. Az Ab munkáját jól ismerő forrásunk szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy a taláros testület nem akar szembemenni a 2012-ben hatályba lépő új alaptörvény rendelkezéseivel.

Szilágyi Richárd
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) jövő heti ülésének napirendjén nem szerepel a magán-nyugdíj-pénztárakra vonatkozó törvénymódosítások alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült hatáskör-értelmezés ügye – mondta lapunknak Sereg András. Az Ab- szóvivő nem árult el részleteket. Lapunk azonban úgy tudja, a közeljövőben nem is várható döntés erről. Megírtuk, a 190 beadványból kiindulva először azt térképezi fel a taláros testület, hogy van-e hatásköre a magánkasszákat érintő ügyek vizsgálatára. Ismert, a 98 százalékos különadó tavaly októberi bevezetésekor az Országgyűlés elfogadta azt a Lázár Jánoshoz (Fidesz) köthető törvénymódosító javaslatot, amely az adózással, járulékokkal kapcsolatban, illetve a költségvetést érintő kérdésben szűkítette az Ab jogkörét. A testület egyébként jövő hétfőn kezdi vizsgálni a végkielégítéseket érintő különadó alkotmányosságának kérdését.
A hazai nyugdíjrendszer végleges formát öltött, és ezt már egy alkotmánybírósági ítélet sem változtathatja meg – jelentette ki Orbán Viktor február 2-án. A kormányfő azután beszélt erről, hogy a hazai magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami rendszerbe. Szintén a változatlanságra utal az új alaptörvény-tervezet is, amelyben ez olvasható: „Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával” segíti elő. Lapunk információi szerint az elhúzódó hatáskör-elemzésnek éppen az az egyik oka, hogy a testület nem akar szembemenni a 2012-ben hatályba lépő új alaptörvény fent idézett rendelkezésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.