Táncpárbaj az egri színházban

Makrai Sonja
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház újonnan kinevezett igazgatója a múlt héten visszavonta Barta Dóra Harangozó-díjas érdemes művész tánctagozat-vezetői megbízatását arra való hivatkozással, hogy Barta Dórának nincs meg a poszt betöltéséhez szükséges felsőfokú végzettsége. Az igazgató egyúttal felajánlotta, hogy Barta táncosként maradhatna a színház alkalmazottja, amelyet azonban a művész – érthető okokból –nem fogadott el. Barta Dóra tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy munkajogi pert indít a Gárdonyi Géza Színház ellen, mert jogtalanul mentették fel tisztségéből. – Ez a döntés egyértelműen a személyem elleni támadás, aminek köze van ahhoz, hogy én is pályáztam a színidirektori posztra. Blaskó Balázs intézkedésével jogszabályt sértett: érdemes művészként megillet a szakképesítés alóli felmentés, amit a szakminisztertől meg is kaptam. Ennek visszavonása nem történhet meg. A Badora Társulat a kortárs táncszakmán belül mostanra vált meghatározó tényezővé, mi pedig utcára kerültünk, mindent szinte elölről kell kezdenünk – fejtette ki álláspontját a táncművész.
Barta Dóra több mint két éve alapította az egri színház tánctagozatát, illetve a Badora Társulatot, amely az elmúlt két évben tizenkét bemutatót és több mint kétszáz előadást tudhat maga mögött. A tizenegy főből álló társulat nemcsak önálló kortárs táncszínházi produkciókat hozott létre, de kiszolgálta a színház táncbetéteket igénylő nagyszínpadi előadásait is. Barta Dóra évek óta működtet egy egri tánciskolát, illetve az Erlau Mini Táncfesztivál megszervezése is az ő nevéhez köthető.
Barta Dóra leváltását követően a társulat összes művésze bejelentette távozását, azzal, hogy június 15-ig érvényben lévő szerződésük idejét kitöltik. Blaskó Balázs döntése ellen a Magyar Táncművészek Szövetsége is felszólalt. Múlt héten kiadott közleményükben így fogalmaznak: „Tiltakozunk, hogy egy megbecsült táncművész-koreográfust emberségében, művészetében, szakmaiságában méltatlan támadások érnek. Az együttes fennmaradásához, további működéséhez a Magyar Táncművészek Szövetsége minden szakmai és társadalmi súlyát felajánlja, latba kívánja vetni.” Blaskó Balázs a tánctagozat vezetésével Topolánszky Tamás táncpedagógus-koreográfust bízta meg a következő színházi évadtól, ez év augusztusától kezdődően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.