Tavasszal kerülhet piacra a frekvencia

Bodacz Péter
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan néhány héten belül lezárul a szabad frekvenciatartományok értékesítését lehetővé tevő jogszabály-módosítási javaslatok közigazgatási vitája, ezután lényegében bármikor dobra verheti a kormány a szabad sávokat – tudta meg lapunk. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtóosztályánál lapunk megkeresésére közölték: a módosítási terveket minden minisztérium áttekinti és véleményezi, a felmerülő kérdéseket pedig megvitatják. A tárca válasza szerint valószínűsíthető, hogy még a tavasz folyamán megjelenik a 900 megahertzes frekvencia szabad blokkjainak értékesítési pályázata. Arra a kérdésünkre, hogy milyen módon osztják szét ezeket, az NFM megismételte korábbi válaszát, miszerint az egyik lehetőség az árverés, amire az értékesítés technikai részét lebonyolító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már felkészült. A kormányzat által közöltek nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy nem csak a jelenlegi mobilszolgáltatók szállnak ringbe a frekvenciákért.
A piacot jól ismerő szakértők egybehangzóan úgy vélik, hogy a jelenlegi körülmények között nehezen elképzelhető egy újabb távközlési cég megjelenése a rövidesen értékesítendő sávtartományok „megvételén” keresztül. Hiszen számolni kell azzal is, hogy egy új szereplőnek a frekvenciáért fizetendő, több tíz milliárdosra kalkulált összeg mellett éves szinten további 20-50 milliárd forintos beruházást is vállalni kell ahhoz, hogy a széles sávú szolgáltatásban országos lefedettséggel rendelkezzen. Mindehhez hozzájön a távközlési szektort sújtó válságadó is. – Ilyen körülmények között komolyabb piaci szereplő nem indít új vállalkozást, de nem lehet kizárni azt sem, hogy egy orosz vagy kínai, elképesztő pénzeken ülő oligarcha úri hóbortból beszáll a szektorba. Ez azonban igen kockázatos lenne beruházás szempontjából, de a piaci egyensúly fennmaradását illetően is – fejtette ki lapunknak egy neve elhallgatását kérő elemző.
A Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor által a hírközlési hatóságnak fizetendő frekvenciahasználati díjakkal kapcsolatban április elsején életbe lépett új szabályozás, valamint a rövidesen kiírt pályázat várhatóan nagyot lendít a szolgáltatások minőségén és az árversenyen is: a távközlési cégek ezen döntések után képesek felvállalni ugyanis azt, hogy az ország minden szegletébe eljuttatják a széles sávú világhálós szolgáltatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.