Távközlés: adó ellenére fejlesztés

Bodacz Péter
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a távközlési társaságok sérelmezik az ágazatra kivetett válságadót, minden jel szerint továbbra sem kell napi pénzügyi gondokkal küzdeniük. Mindez főként annak köszönhető, hogy a gazdasági krízis csak lassította, ám nem akasztotta meg hosszabb időre a technológia fejlődését. Az új eszközök és alkalmazások robbanásszerű terjedése új forgalmi folyosók megnyitására, azaz a hálózat fejlesztésére ösztönzi a távközlési szolgáltatókat, amelyek – telekomadó ide vagy oda – zokszó nélkül elvégzik a költséges beruházásokat.
Azt, hogy a válságadót megfelelő gazdasági diplomáciával sikerült ellensúlyoznia a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, jól mutatja, hogy a világviszonylatban is meghatározó, feltörekvő kínai társaság, a Huawei a napokban jelentette be, hazánkba telepíti a Közel-Keletet, Észak-Afrikát, Európát, valamint Oroszország mellett a FÁK országait ellátni hivatott logisztikai központját. Mint azt Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közleményében tudatta, a termelés és a logisztikai szolgáltatások bővítésének köszönhetően Magyarország lesz a cég második legnagyobb ellátóközpontja.
A 2009-ben hazánkba kísérleti szándékkal érkezett Huawei csak Brazíliában működtet ilyen központot. Jól mutatja a fejlődést, hogy a magyar központ exportja tavaly 600 millió dollárt tett ki, az idén pedig 100 százalékos növekedést várnak. – Magyarország mindig fontos piac volt a Huawei számára egyedülálló fekvése, fejlett logisztikai adottságai és a műszaki szakemberek magas fokú képzettsége miatt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 20 hónapos kísérleti időszak után bővítjük az ellátó központ termelését – emelte ki Gavin Dai, hozzátéve: ez stratégiai lépés a Huawei számára. Piaci elemzők ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a beruházás igyekszik elejét venni azon híreszteléseknek, melyek szerint az „európai tengelyt” adó Ericsson–Nokia konkurens páros háttérbe szorulása és a kínai Huawei, valamint a szintén a távol-keleti óriásállamból érkező ZTE nevű cég terjeszkedése az öreg kontinensen komoly állásvesztést okoz.
A kínai vállalat nem csak termelési bázisokkal van jelen hazánkban, a Huawei ugyanis a Vodafone Magyarország régi hálózatfejlesztő partnere. A távközlési cég bő hónapja jelentette be, hogy a Huawei eszközeivel a széles sávú szolgáltatásoknál egy éven belül eléri a száz százalékos lefedettséget hazánkban. A Magyar Telekom ugyanakkor eddig meg nem erősített információk szerint hű marad a drágábbnak számító Ericssonhoz. Mint arról a Hwsw.hu informatikai hírportál beszámolt, a hazánkban piacvezető távközlési társaság régi hálózatfejlesztőjét választotta az ugyancsak teljes széles sávú lefedettséget célzó fejlesztésre. A Telekom tenderén a két kínai cég is indult. Laptársunk információi szerint a pályázattal kapcsolatos végső döntés a Magyar Telekom igazgatótanácsának joga és feladata, a szerződés aláírása csak ezután következhet, vélhetően heteken belül. Hasonló célzatú fejlesztését a Telenor már tavaly elindította: a társaság a ZTE-t választotta az ugyancsak egy éven belül befejezni kívánt beruházásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.