Teljes egyetértés az alapkamatról

Munkatársunktól
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapkamat csökkentését indokolhatná a jövőben az, ha a hitelezés a vártnál lassabban élénkül, és kedvezőtlenebbül alakul a belföldi kereslet. Ezzel szemben emelésre lehet szükség abban az esetben, ha a nemzetközi olaj- és élelmiszerárak emelkedése erőteljesebben begyűrűzik a fogyasztói árakba – áll a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap tett közzé. A tanácstagok az ülésen egyetértettek abban, hogy jelenleg nem indokolt a kamatemelés az inflációs jelentés alappályáját figyelembe véve. Eszerint az inflációs cél eléréséhez szükséges a jelenlegi hatszázalékos kamatszint fenntartása hosszabb távon.
Több tanácstag is utalt arra, hogy a Széll Kálmán-tervnek vannak növekedési kockázatai is például azáltal, hogy visszafogja a belső fogyasztást. Olyan vélemény is elhangzott az ülésen, hogy a kormány törekvése az indokolatlan hatósági áremelkedések megállítására támogathatja a monetáris politika eredményességét. Ezzel a döntéshozók ugyanis tompíthatják a kormányzati intézkedések árnövekedésre gyakorolt hatását. Az egyik tanácstag kifejtette, hogy a csomag részleteinek kidolgozása után tovább csökkenhet a Magyarországgal szembeni kockázati prémium, ez pedig – az árfolyam-erősödésen keresztül – mérsékelheti az inflációs nyomást.
A kockázati prémium az előző inflációs jelentés óta egyébként számottevően mérséklődött – állapították meg a résztvevők. A javulás részben a Széll-tervben felvázolt egyensúlyjavító intézkedéseknek, részben az inflációs cél iránti elkötelezettségnek és a feltörekvő piacokkal szembeni bizalom erősödésének köszönhető – olvasható az MNB tájékoztatójában. A külföldiek állampapír-állománya jelentős mértékben emelkedett az idei évben – állapítják meg.
A jegyzőkönyvben arról is szó esik, hogy a magyar monetáris kondíciók alakulása nem független a főbb piacok és különös tekintettel az euróövezet kamatkondícióinak alakulásától. Ezért csökkenthetné a magyar monetáris politika mozgásterét az Európai Központi Bank (EKB) várakozásokat meghaladó kamatemelési ciklusa. Az EKB épp ma dönt az eurókamat alakulásáról, szakmai vélemények szerint valószínű a negyed bázispontos emelés. A monetáris ülésen a három új és a három régi tanácstag egyhangúlag szavazta meg az alapkamat hatszázalékos szinten tartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.