Tetőzik az irodalmi tavasz

Per Olov Enquist svéd író csütörtökön Tarlós István főpolgármestertől átvette a budapesti nemzetközi könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat, tegnap átadták az Év gyermekkönyve 2010 díjakat, Jankovics Marcell pedig hivatalosan is bejelentette a Márai-program elindulását. Vasárnapig tart a tavaszi könyvkavalkád a Millenárison.

R. Kiss Kornélia
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Per Olov Enquist világhírű svéd szerzőnek hat könyve jelent meg magyarul, a legújabbat, Az egy másik életet a könyvfesztiválra jelentette meg az Európa Könyvkiadó. Az íróról a csütörtöki nyitóbeszélgetésen az is kiderült, hogy egy svédországi faluban született, később Európa számos országában élt, a világ legjobb öt magasugrója között szerepelt, elismert sportújságíró, legújabb könyve pedig önvallomás, amelyet egy alkoholizmustól gyötört évtizede után vetett papírra. Enquisttel ma délelőtt tizenegykor találkozhatnak az olvasók a Millenárison, ahol dedikáltathatók a külföldi és a magyar szerzők könyvei. Lesznek gyerekprogramok, szombaton tizenegy órától Kaláka-, vasárnap délután három órától Szélkiáltó-koncert, a színpadokon pedig időről időre bemutatkozik egy-egy díszvendég író.
Fontos bejelentés is elhangzott csütörtökön a könyvfesztivál nyitónapján; Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke a Millenárison hivatalosan is útjára indította a Márai-programot. A jelenlegi keretből huszonötmillió forint jut könyvszakmai rendezvényekre, amelyből a könyvfesztivált és a júniusi ünnepi könyvhetet összekötő, Könyves tavasz elnevezésű új eseménysorozatot rendezik majd meg.
A könyvfesztivál eseménysorozatának részeként tegnap átadták az Év gyermekkönyve 2010 díjakat. Elismerést kapott a tavaly elhunyt Békés Pál, Volt egyszer egy című könyvéért Máté Angi, Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért Szalma Edit, Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének fordításáért Elekes Dóra és Greskovits Endre, a Csodaceruza című folyóirat pedig az ismeretterjesztő tevékenységért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.