Tízezreket várnak

Bákonyi Ádám
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelen egyeztetés. A Belügyminisztérium szerint az áprilisra demonstrációsorozatot hirdető rendvédelmi szakszervezetek ígéreteik ellenére javaslatok nélkül érkeztek az új rendvédelmi életpályamodell kialakításáról szóló tegnapi egyeztetésre. Pintér Sándor belügyminiszter ezért utasítást adott az ülésen jelen lévő országos parancsnokoknak a teljes személyi állomány javaslatainak összegyűjtésére.


Huszonegy európai országból, több tízezer résztvevőre számítanak az Európai Szakszervezeti Szövetség és hat magyar szakszervezeti konföderáció Budapesten, az Oktogonon megtartandó összeurópai akciónapján szombaton – közölték a szövetségek vezetői. Az európai megszorító politika elleni kampány tavaly szeptemberben kezdődött egy brüsszeli demonstrációval, amit azóta mindig az EU soros elnöki tisztét betöltő ország fővárosában tartanak meg.
Bár a cél az uniós szintű megszorítások elleni tiltakozás, a magyar érdekvédők kiemelték: a kormány számos, egyeztetés nélkül meghozott intézkedése miatt hazai vonatkozású kérdésekben is felemelik szavukat. Ide sorolták a szerintük igazságtalan egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetését, a korengedmény és korkedvezmény tervezett megszüntetését, a sztrájktörvény „aljas” módosítását, valamint a hivatalos érdekegyeztetés mellőzését.
– A cél, hogy megmutassuk, Magyarországon nem kerülhető meg a szakszervezeti mozgalom. A tüntetéstől azt várjuk, hogy alapvetően megváltozik az együttműködés a kormány és az érdekképviseletek között, és elindul a konstruktív, bölcs párbeszéd. Az biztos, hogy ez így nem mehet tovább – fogalmazott Pataky Péter, az MSZP-vel vállaltan lojális MSZOSZ elnöke. Ugyan a megfogalmazott célokkal egyetértett Palkovics Imre, a kabinettel lojális Munkástanácsok elnöke hangsúlyozta: a kormány például a válságadókkal szembement az európai megszorító politikával, de „az európai hatalmak és a nemzetközi pénzvilág igyekszik visszapofozni Magyarországot a megszorításokkal kikövezett európai útra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.