Több bevétel, alacsonyabb kiadások

Hírösszefoglaló
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március végére az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya 742,1 milliárd forint volt, amely az éves előirányzat 108 százalékát jelenti – tudatta tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca az esztendő harmadik hónapjának értékét külön is elemezte, amiről azt közölte: a központi alrendszer március havi hiánya 182,4 milliárd forintra rúgott. Az érték oly módon alakult ki, hogy a költségvetés 157,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,1 milliárd forintos deficittel zártak.
A minisztérium megnevezte a márciusi hiány fontosabb okait is. Egyrészt idén a szokásostól eltérő ütemben érkeznek meg az állami bevételek: a nyugdíjintézkedésből és az egyes ágazatokat terhelő különadókból származó összesen 690 milliárd forint csak a második fél évben fut be. Másrészt a 250 milliárdos stabilitási alappal kapcsolatos intézkedések csak az év hátralévő részében hoznak hiánycsökkenést. – Ha a március végi 742,1 milliárdos deficitet mutató egyenleget a hiányzó tételek időarányos részével korrigáljuk, akkor a hiány 507,1 milliárd forintra mérséklődik – tette hozzá a tárca.
A minisztérium a mostani értékeket összevetette a tavalyiakkal. Eszerint a központi költségvetés márciusi bevételei mintegy 93 milliárd forinttal magasabbak, a kiadásai közel 22 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt év azonos hónapjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.