Több milliárd forinttal tartozik a Mal Zrt.

Dékány Lóránt
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétmilliárd forinttal tartozik a tavaly vörösiszap-katasztrófát okozó Mal Zrt. a be nem fizetett gáz- és villanyszámlák miatt – értesült lapunk. A társaság energiaszolgáltatójánál, az E.ON-nál megerősítették információinkat. – Több milliárd forinttal tartozik a Mal – fogalmazott megkeresésünkre Kutas István, a német hátterű cég szóvivője. Hozzátette, az összeg körülbelül olyan nagyságrendű, mintha Veszprém teljes lakossága egy évig nem fizetne sem a gázért, sem pedig a villamos energiáért. Ez pedig már akkora mérték, amely az E.ON működése szempontjából is komoly kockázatot jelent. A probléma azért súlyos a vállalat szempontjából, mert az energiaszolgáltatás kikapcsolásával a mintegy hatezer főt foglalkoztató Malnak azonnal be kellene szüntetnie a működését. – A hosszú türelmi időt a helyzet és a partneri viszony indokolja. Ilyen mérvű tartozás esetén az előre fizetés a lehető legnagyvonalúbb ajánlat az E.ON részéről, és a kikapcsolás elkerülésének egyetlen módja is egyben – húzta alá Kutas István. Az E.ON a katasztrófa óta folyamatosan tárgyal a Mallal az adósság rendezéséről. Úgy tudjuk, az alumíniumgyártó cég már a katasztrófa bekövetkezte előtt is jelentős tartozást halmozott fel az energiaszámlák ki nem egyenlítésével. Nemrég pedig a fizetőképességi problémák miatt a bankok is kilátásba helyezték a Mallal meglévő megállapodások felmondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.