Több pénz jut a nemzetiségeknek

Tarics Péter
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázati rendszer átalakításával a fő célunk az volt, hogy a pályázati mechanizmusok egyszerűsödjenek, a felesleges bürokráciát minimálisra csökkentsük úgy, hogy a döntéshozatal a jól előkészített és valóban demokratikus legyen – közölte Latorcai Csaba nemzetiségi, civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, miután a közigazgatási tárca és a Wekerle Sándor Alapkezelő együttműködési megállapodást írt alá az egyházi, nemzetiségi és civil szféra új támogatási rendszeréről.
– Eddig a pályázati rendszer rendkívül bonyolult és átláthatatlan, a párhuzamosságok miatt a döntéshozatal lassú és igen költséges volt – jelezte. Hozzátette: most több pénz jut a pályázatok révén a nemzetiségek valós tevékenységére. A pályázatok köre bővült, az előirányzott összeg nőtt – emelte ki.
A kisebbségpolitikai tevékenység támogatására 2011-ben mintegy 732,5 milliót szánnak, ami a tavalyihoz képest 9,1 százalékos növekedést jelent. A kisebbségi önkormányzatok működésének általános támogatása 1,520 milliárd. A Nemzeti Civil Alapprogram 3,6 milliárdot kap, az egyházi célú költségvetési hozzájárulások több mint 34 milliárdot tesznek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.