Többletpénz a szolgáltatóknál

Dékány Lóránt
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két egyetemes áramszolgáltató lépte át tavaly a számára hatóságilag megszabott árrést – derül ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) által elvégzett vizsgálatból. Míg az E.ON-nál és az Émásznál magasabb, addig az Elműnél és a Démásznál a megengedettnél, vagyis a kilowattóránként 1,98 forintnál alacsonyabb árrés alakult ki. A MEH rámutatott: „az éves átlagos árrés több, a szolgáltató által előre csak korlátozott pontossággal becsülhető, általa nem vagy csak részben befolyásolható tényező függvényében alakul ki”. Az általuk kimutatott eltérés így nem jogszabálysértő üzleti magatartásból adódik, hanem „a hatályos árszabályozási mód velejárójának tekinthető”.
Ezáltal az E.ON-nál összesen 1,828 milliárd forinttal, az Émásznál pedig 86 millió forinttal maradt több, ugyanakkor a Démász 171 millióval, az Elmű pedig 441 millió forinttal gyűjtött be kevesebbet 2010-ben, mint a megengedett érték. Ezáltal az átlagos áramfogyasztású E.ON-ügyfeleknek havi 65 forint járna vissza, az Émásznál pedig 10 forint. Ezt azonban a háztartások nem kapják meg ténylegesen, az összeget a szolgáltatók a következő tarifaváltoztatásaiknál érvényesítik. Az árrés engedélyezett szintje idén az E.ON esetében kilowattóránként 30 fillérrel, az Émásznál pedig 5 fillérrel válik alacsonyabbá. Eközben a Démász és az Elmű kilowattóránként 10 fillérrel érvényesíthet magasabb árrést az idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.